Normal

DNA-merking gir resultater

På ett år er antall innbrudd i Hasleåsen i Sandefjord redusert med 40 prosent.

DNA-merking i Sandefjord

RESULTATER: Politiet mener DNA-merking av gjenstander har god effekt.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Man dypper bomullsdotten og lager en liten prikk.

Gina Alice Klavenes, som bor i Hasleåsen i Sandefjord, har merket flere av sine gjenstander med syntetisk DNA.

Væsken inneholder en unik kode som registreres på en nettside. Det gjør det lettere for politiet å knytte tyvgods til spesifikke tyverier, samtidig som det øker sjansen for at eiere får igjen stjålne gjenstander.

Ett år etter at politiet og Tryg Forsikring delte ut utstyr er antall boliginnbrudd i området redusert med 40 prosent. I resten av byen har det vært en liten økning.

– Det er flere forhold som spiller inn. Vi har også satt opp skilt med informasjon om merkingen ved alle innfartsveier, forteller politistasjonssjef Brian Jacobsen.

Brian Jacobsen og nabo

POSITIVE: Politistasjonssjef Brian Jacobsen og Gina Alice Klavenes synes prøveprosjektet har vært bra.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Effektiv forsikring

Jacobsen sier at pilotprosjektet, som gjennomføres i samarbeid med Politidirektoratet og Kripos, nå forlenges slik at man kan forsikre seg om at resultatene er gyldige.

Han tror slik merking kommer til å bli mer vanlig i tiden fremover, og mener utstyret med fordel kan tas i bruk av flere.

– Dette kan være en viktig måte å jobbe forebyggende på. Det er en vare man får kjøpt. Det koster noen hundrelapper, men hvis ulykken er ute er det mulig å få tilbake tingene sine. Jo flere som bruker dette, jo bedre er det.