Disse tallene skremmer brannvesenet

– For oss er skrekkscenarioet at folk løper tilbake inn i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer som kanskje har kommet seg ut andre veier, sier brannsjef.

Brannmann som spyler vann på huset.

BOLIGBRANN: Brannvesenet oppfordrer folk til å øve på hva de skal gjøre i tilfelle brann i eget hus. (arkivbilde: Et rekkehus i Svelvik fikk store skader i en brann i fjor. Ingen personer ble skadd)

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Norsk brannvernforening opplyser at de fleste dødsbranner skjer i boliger, men i en ny undersøkelse opplyser kun én av fire (26 prosent) å ha hatt brannøvelse hjemme.

– Vi skulle gjerne ønske at det var flere som gjorde det. En behøver ikke å gjøre så veldig mye ut av det. Fokuser på hvor rømningsveiene er, og avtal et møtested på utsiden, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB).

64 prosent av de 1 022 spurte sier imidlertid at de har snakket om hva de skal gjøre i tilfelle brann.

Brannvesenets skrekkscenario

I undersøkelsen, som Kantar TNS har utført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og forsikringsselskapet If, kommer det også frem at bare ti prosent av husstander med to eller flere personer har avtalt et møtested ute i tilfelle brann.

Dette skremmer brannvesenet.

– Brann setter beboere på en rekke prøvelser. For oss i brannvesenet er det et skrekkscenario at folk løper tilbake inn i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer som kanskje har kommet seg ut andre veier. Derfor er det å avtale et fast møtested utenfor boligen noe av det enkleste og viktigste man kan gjøre. Om alle er gjort rede for eller ei, er styrende for vår innsats, sier Pettersen.

1–2 ganger årlig

Ifølge VIB skjer tre av fire branner i hjemmet. Hittil i år har det vært 57 bygningsbranner i deres område, som består av seks Vestfold-kommuner. 43 av brannene har rammet boliger. Ingen har mistet livet i disse, men enkelte har kommet seg ut i siste liten.

Norsk brannvernforening anbefaler på sin nettside alle å ha brannøvelse hjemme 1–2 ganger i året for å øke sjansen for å gjøre de riktige tingene i riktig rekkefølge dersom det skulle begynne å brenne.

Per Olav Pettersen

SNAKK OM DET: Brannsjef Per Olav Pettersen oppfordrer familier til å prate om hva en skal gjøre ved brann. – Forklar hva som skjer når brannalarmen går, at man må gå ut og hvor man skal gå ut. Gå også gjerne gjennom rømningsveien og ut til møtestedet. Det er viktig, sier han.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Brannvesenet har ingen fasit for hvordan en brannøvelse bør gjennomføres, og oppfordrer alle til å finne den løsningen som passer familien best. Brannsjefen anbefaler imidlertid å ha fokus på rømningsveier.

– Det er særlig barna det er viktig å ta en liten øvelse med. Forklar hva de skal gjøre dersom det begynner å brenne, hvor de skal gå og hvor de skal møte, sier Pettersen.

Til helgen inviterer brannvesenet til Åpen brannstasjon på rundt 350 steder over hele landet. Temaet da er nettopp brannsikkerhet hjemme.

– Det blir litt for enhver smak, og vi tilrettelegger spesielt for barn slik at de skal få en hyggelig opplevelse hos oss.