NRK Meny
Normal

– Bland løvetann inn i salaten

Biolog Erik Bleken dro ut i det grønne for å finne noe å spise. Se hele listen over hva han fant nederst i artikkelen.

Løvetann i tre rekker

Løvetannen er biologens favoritt.

Foto: Linda Bjørgan

– Løvetannen er helt fantastisk nå. Den utskjelte blomsten er min favoritt, sier Bleken.

Erik Bleken

– Vi lever i en grønnsakhandel, sier biolog Erik Bleken.

Foto: Helena Rønning / NRK

Han kan fortelle at de store løvetannene er mye brukt som mat.

– Jeg vet ikke om folk vet dette, men tar du noen knopper og steker dem i smør, så har du en grønnsak du kan bruke i salaten. Bladene er litt bitre, men om du legger dem i vann noen timer, eller om du legger noen søppelsekker over løvetannen så de blir bleke og mister klorofyllet, så smaker det som salat, sier han og fortsetter:

– Selve blomsten kan du også bruke. Om du plukker mange, veldig mange, så kan du lage vin av det. Jeg har smakt det en gang, men det tar veldig lang tid, sier han og smiler.

Stilken anbefaler han ikke å spise.

Brenneslesuppe, sevje og pollen

Men det er ikke bare løvetannen du kan putte i munnen. Bleken fant flere spiselige planter:

  • Brenneslen lager en flott suppe – liknende spinatsuppe. Du kan også male opp brenneslene og bruke den som puré, sier han.
  • Blomstene til lønna, de gule trærne folk ser nå, kan spises. Du kan slikke på dem for det er masse søt pollen der.
  • Geitramsen er bra å bruke som et alternativ til asparges.
  • Vårpengeurt kan brukes som kål.
  • Bladene til Primulaen, som folk kjenner som Marianøkleblom, kan du bruke.
  • Skuddene på bjerka inneholder mye sukker og smaksstoffer. De kan brukes som te.
  • Engkarsen kan spises i stedet for å kjøpe eller dyrke karse.

Han kan også fortelle at selje ble brukt mot tannverk tidligere.

– Reinfann kan brukes til å få godlukt i huset, legger Bleken til.

Spiselige planter.

Erik Bleken fant litt av hvert på Holmen ved Ilene i Tønsberg. Han understreker at han ikke plukket fra naturreservatet, men i veikanten. Flere av dem er spiselige, opplyser Bleken.

Foto: Helena Rønning / NRK