Hopp til innhold

Dette var en av Norges første frikirker

RE (NRK):Nå får den gamle kirken i Re nytt liv. – Jeg vil lage et aktivt kultursted, sier trekunstner Tollef Thorsnes.

Solberg kirke i Re

NYTT LIV I GAMMEL KIRKE: I 140 år ble Solberg kirke i Re, brukt som kirke. Nå ser den nye eieren, Tollef Thorsnes for seg nye måter å bruke den historierike bygningen på.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Solberg kirke ligger landlig til i Re kommune. Grusveien opp mot kirken var i sin tid hovedveien gjennom bygda og kirken var et sentrum. DELK (Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn) har eid og drevet bygget siden oppføringen i 1873, og brukte det helt frem til 2013. Da ble tre menigheter slått sammen og Tollef Thorsnes fikk kjøpe bygget.

Landlig konsertarena og utstillingsrom

Solberg kirke i Re, før Tollef Thorsnes startet riving

Slik så det ut inne i kirken før Tollef Thorsnes startet rivearbeidet.

Foto: Privat

DELK ville i utgangspunktet rive deler av bygningen der kirken står. Men da de hørte hva Thorsnes hadde lyst til å bruke bygningen til, fikk han kjøpe det, slik det sto.

– Jeg jobber mye med kunst i kirker og her har jeg lyst til å skape et rom for utstillingerog intimkonserter. Jeg ser for meg at jeg kan jobbe godt her, jeg skriver en del og her finner jeg ro til det, forteller Thorsnes som også vil ha sitt atelier i den gamle kirken.

Tollef Thorsnes i Solberg kirke i Re

GAMMELT TØMMER: Under panelet i alterdelen av kirken, fant Thorsnes det gamle laftede tømmeret. Her skal han male og fikse på karmer - og tømmerveggene skal få bli.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Han gikk løs på bygningen med en smule nerver. Hvordan var tilstanden på det over 140 år gamle huset?

– Det var mye bedre enn jeg hadde regnet med. Bak panelene fant jeg de laftede veggene satt opp i 1873 i relativt god stand og jeg ble så glad, sier han entusiastisk.

Fant familiehistorie

Solberg kirke i Re

SCENE OG UTSTILLINGSROM: Thorsnes håper å kunne få til intimkonserter i det gamle kirkerommet. – Lyden bærer godt i dette rommet, jeg tror det hadde vært flott å ha konserter her, sier han.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Kirkebygget består av den gamle delen fra 1873, selve kirkerommet. I tillegg kommer skole og kirkestue, med toaletter, et kjøkken, en peisestue og det gamle skolerommet.

Her ser Thorsnes for seg at han skal lage et par soverom og et atelier, og sammen med familien håper han å kunne bruke den gamle kirken privat også, som et slags landsted.

– Faktisk så viste det seg at det er min kone Sonjas tipp-tipp-oldemor som en gang ga DELK tomten til å bygge kirken på. Så reiste vi opp hit, og vi syns begge det var et fredfylt og godt sted å være. Så da kjøpte vi.

Nå håper Sonja og Tollef at de kan gjøre bygget personlig nok til at de kan trives som familie, men at det også kan være offentlig nok til å brukes til seminarer, konserter, foredrag og utstillinger.

Et rom i forandring

Solberg kirke i Re

UFORANDRET: I selve kirkerommet skal kirkebenkene og galleriet få stå som det har gjort i over 100 år. Det er god plass til kunstverk, både på gulv og vegger.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

På spørsmål om når han tror han blir ferdig med det han vil gjøre, nok til å ta kirken i bruk slik han vil, ler han.

– Jeg blir aldri ferdig. Det er ikke meningen at jeg skal bli ferdig. Dette vil være et bygg i konstant forandring. Men jeg har allerede holdt mitt første foredrag her, i forrige uke. Og jeg håper at i desember vil vi kunne markere en slags åpning, med en utstilling og kanskje en konsert eller to.

Tollef Thorsnes i Solberg kirke i Re

UTFORDRING: Det er mye som må gjøres for at Solberg kirke skal bli slik som Thorsnes vil ha det. Ved siden av jobben som dosent på Høyskolen i Buskerud og Vestfold, der han underviser i Kunst og Håndverk, har han også mange oppdrag som kunstner. – Men arbeidslyst har jeg nok av, sier kunstneren som tror mye av sommeren går med til å jobbe på den gamle kirken.

Foto: Marianne Aakermann / NRK