Hopp til innhold

Dette skjer nesten aldri

Glem påskekylling og påskelam: Påskehaien er i butikken.

Runar Østgård og håbrannhai

SJELDEN: Håbrann er utrydningstruet, men kan selges dersom den fiskes opp som bifangst. Velsmakende og eksklusiv, sier Runar Østgård, innehaver av Tønsberg Fisk og Delikatesse.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

For bare tredje gang på de ti årene Runar Østgård har drevet Tønsberg Fisk og Delikatesse kan han by kundene på hai. Nærmere bestemt håbrann. To av gangene har vært i år.

– Det er svært sjeldent, så det er spennende å kunne tilby en så eksotisk og eksklusiv delikatesse, sier Østgård.

Sammen med brugde, silkehai og pigghå er det ulovlig å fiske håbrann, men dersom haien fiskes opp som bifangst kan den omsettes kommersielt.

– Denne kommer fra Svolvær og kom opp som bifangst fra en båt som gikk etter kveite, sier Østgård.

Runar Østgård med håbrann

SMIL: Hvem har størst glis, spurte fotografen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Håbrannhaien ble tilbudt av en fiskeoppkjøper fra Vestlandet. Den målte snaut to meter og veide rundt 70 kilo.

– Folk er veldig interesserte. Både de som har smakt hai før og de som ikke har peiling på hva som venter dem, sier Østgård.

Filet av hai (håbrann)

STEKEKLAR: Slik ser håbrannhaien ut ferdig filetert.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Smaken sammenlignes med kalv, og kjøttet er rødt, mørt og magert, ifølge Store norske leksikon.

Og skulle du nå bytte ut lam eller kylling med håbrann i påsken, så har Østgård to gode serveringstips.

Serveringstips 1:

  • Stek håbrannfilet i en panne
  • Stek asparges raskt i en varm panne
  • Lag ovnsbakte poteter
  • Server med en kremet peppersaus

Serveringstips 2:

  • Stek håbrannfilet i en panne
  • Lag et nøttesmør med kapers, persille og sitron
  • Lag ovnsbakte poteter