NRK Meny
Normal

Dette kan du ikke ta med på flyet

TORP (NRK): Dette er beslaglagte ting fra folks håndbagasje i løpet av noen dager.

Beslaglagte varer

Jif skurekrem, isolasjonskniv, vaskemidler, makrell i tomat, barberskum og solkrem fikk ikke passasjerer ha i håndbagasjen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

I snitt blir til sammen fem-seks handlekurver med ulovlige ting, beslaglagt hver uke på Torp Sandefjord lufthavn, ifølge flyplassen.

Markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved flyplassen tror folk egentlig kan reglene om hva de kan ha med på flyet, men at de glemmer seg.

– Når ferietiden kommer, pakker folk i siste liten. De tenker at de må ha med solkrem, sjampo, og en lommekniv og så putter de det i feil bagasje, sier Tine Kleive-Mathisen.

Felles europeiske regler om forbud mot væske og skarpe gjenstander ble innført etter terrorangrepet på World Trade senter i USA i 2001 og forsøk på terroranslag med flytende eksplosiver, ifølge Luftfartstilsynet.

Regler for skarpe ting

Nylig ble en stor isolasjonskniv beslaglagt i sikkerhetskontrollen på Torp.

Tine Kleive-Mathisen

Markedssjef Tine Kleive-Mathisen på Torp Sandefjord lufthavn viser fram noen av tingene som har blitt beslaglagt fra folks håndbagasje de siste dagene.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Lommekniver og sakser med større knivblad enn seks centimeter skal ikke være i håndbagasjen, men kan være i kofferten som sjekkes inn.

På Avinors liste over tillatte gjenstander står strikkepinner oppført, men Kleive-Mathisen sier de har beslaglagt strikkepinner og strikketøy på Torp.

– Sikkerhetskontrolløren kan gjøre sine vurderinger og beslaglegge dette, sier Kleive Mathisen.

Ifølge Avinor kan du bli nektet å ha med tillatte gjenstander i flyet, hvis de er vurdert til å true sikkerheten om bord.

Les også: Slik får du med deg bunaden på flyet

Derfor blir ikke væskeforbudet opphevet likevel

Væske-regler

Folk blir også stoppet med for store mengder kaviar, kremoster på tube eller makrell i tomat i sikkerhetskontrollen på Torp, siden det er begrensede mengder, væske og annet flytende du kan ha med deg inn på flyet.

Væskemengden og beholderen det er i, kan ikke romme mer enn 100 milliliter. Og til sammen kan du ha med deg maks én liter i en gjennomsiktig og gjenlukkbar plastpose i håndbagasjen.

Varer i plastpose

Passasjer Hege Rasmussen forbereder seg til å gå gjennom sikkerhetskontrollen og putter deler av innholdet i toalettmappa i plastposer.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Oppbevarer beslaglagte varer

Uåpnede kremer blir gitt videre til Frelsesarmeen. Torp oppbevarer også beslaglagte ting mot betaling. Dermed kan du hente det igjen når du kommer tilbake fra reisen.

Utenfor sikkerhetskontrollen på Torp putter Hege Rasmussen kremer fra toalettmappa i en gjennomsiktig pose. Hvor mye væske som er tillatt om bord i flyet er hun klar over, for sikkerhetskontrolløren tok en julegave en gang.

– Jeg hadde fått en pakke med bodylotioner og det ble tatt. Det var litt kjipt, sier Rasmussen.