NRK Meny
Normal

Dette kan du gjøre selv: Spar store penger på båtpussen.

Bytter du filtrene på dieselmotoren din selv? Stadig flere båteiere setter bort store deler av båtpussen til profesjonelle, og svarer nei på spørsmålet.

Slik kan du selv bytte dieselfilter på båten.

Flere tusen kroner å spare

Du trenger ikke være praktisk anlagt for å ta service på båtmotoren din selv, men har du ti tommeltotter bruker du litt lenger tid. Årlig service på en dieselmotor betyr bytte av motorolje og oljefilter, bytte av impeller, og bytte av dieselfiltere. Med noen års mellomrom byttes også oljen i drevet (dersom motoren har seilbåtdrev), og skifte av frostveske i kjølesystemet.

Viktigere enn penger

Vi har valgt å konsentrere oss om bytting av dieselfilter med påfølgende «lufting» av motor. Det finnes en god grunn for det: En dag befinner kanskje du og familien seg i ruskevær når motoren plutselig stopper.

Bevegelsen i dieseltanken har gjort at den suger inn luft, og luft i drivstoffsystemet stopper en dieselmotor. Da må du "lufte" motoren får å få den igang igjen. Kanskje må du også bytte dieselfilter fordi skvulpingen i tanken har hvirvlet opp urenheter som har tettet filteret.

Uansett må du lufte, og det skal vi vise deg hvordan du gjør.

Slik lufter du motoren.