Den siste uken har frukt- og grønnskgrossisten Karsten Skovly i Vestfold solgt over 10.000 flere agurker enn ukene før.
– Dersom været holder seg øker omsetningen enda mer, sier Bjørn Willy Bø som er innkjøps- og salgsansvarlig hos grønnsakgrossisten.
En agurk er nesten ingenting
– Men hva er en agurk?
– Mest vann, smiler Bø, over 95 prosent vann og resten tørrstoff, men det selger bra. Og så smaker de så godt, sier Bø. Folk skal ha agurker til alt.
Parallelt med at norske medier går inn i det som heter agurktiden, gjør produsenter og salgsledd av agurker det samme. Nå tar det virkelig av.
40.000 agurker i uka
Agurker er en helårsvare. De selges verken i metervis eller kilovis – dette er stykkvare. Nå om dagen selger grossisten cirka 40.000 agurker i uka. Det er kortreiste agurker vi snakker om. De kommer fra Brunlanes, Holmestrand og Lier.
– Det siste året har vi levert norske agurker nesten hele året. Det er vi veldig fornøyd med, sier Bø.
Produksjonskostnadene her i landet er høye med de energiprisene som er i markedet. Når det ikke er norske agurker å få tak i, blir det import fra Spania og Holland, forklarer Bø.
Stor etterspørsel
Med sommer og fellesferien i dagene og ukene som kommer er agurksesongen der med fullt trøkk. Etterspørselen er stor. Ut over de hengende slangeagurkene, dukker snart de mindre og svært sure sylteagurkene opp av bakken i begynnelsen av august.
– Men, de vil ikke folk ha, sier Bø. Den slags vil de ha ferdig nedlagt på glass.