Hopp til innhold

Fem ting du bør vite om heksesot

Vinteren er høysesong for plutselig sotdannelse i nye og nyoppussede boliger.

Heksesot

LUFTING: God lufting etter oppussing kan forhindre dannelse av heksesot.

Foto: Mycoteam

Daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam opplyser at rundt 3000 nordmenn har tatt kontakt de siste årene etter å ha opplevd problemer med heksesot.

Firmaet han leder jobber med biologiske bygningsskader, og Jenssen kan fortelle at flere blir overrasket når de oppdager sotdannelser på veggene.

– De oppfører seg som de alltid har gjort, og så blir det veldig sterk misfarging som de aldri før har opplevd.

Kolbjørn Mohn Jenssen er daglig leder i Mycoteam

TILTAK: Kolbjørn Mohn Jenssen sier faren for heksesot kan reduseres med noen enkle grep.

Foto: Tor Risberg / NRK

Jenssen peker på kjemien i moderne byggematerialer som hovedårsaken til at fenomenet har oppstått.

– Det er en sammenklistring av ultrafine sotpartikler vi alltid har i lufta. Moderne kjemi gjør at disse partiklene blir litt større og fester seg.

Her er fem ting som kan være lurt å vite om heksesot:

1. Kan komme fort

Vi har hørt om situasjoner hvor det bare har gått noen dager før dette begynner å vise seg, forklarer Sarah Drew, butikkmedarbeider hos Drywood i Tønsberg.

2. Luft godt etter oppussing

Å stoppe de kjemiske prosessene i byggematerialene, er viktigere enn råd om å droppe brenning av stearinlys og fyring i peis i en periode etter oppussing eller innflytting.

– Ett til tre år er så lang tid det tar før all denne kjemien har gått ut av bygget, men hvis man varmer opp og lufter godt, er man kvitt det i løpet av veldig kort tid, forklarer Jenssen.

3. Vinteren er høysesong

– I vinterhalvåret er dette et veldig vanlig problem, sier Jenssen, som anbefaler å legge oppussingen til den varme årstiden hvis man kan.

4. Dekkes ikke av forsikringen

– Hvis en skade skal dekkes på forsikringen, må den skje plutselig og uforutsett. Normalt sett er dette noe som oppstår over tid, forklarer Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige​. ​

Arne Voll

STADIG FLERE: Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige, sier forsikringsselskapet får stadig flere henvendelser fra kunder som har problemer med heksesot.

Foto: Gjensidige

5. Fenomenet kan forsvinne

De første tilfellene av heksesot i Norge dukket opp for i overkant av ti år siden. Sannsynligvis i sammenheng med økt bruk av mer miljøvennlige produkter og materialer under bygging og oppussing av boliger.

Kolbjørn Mohn Jenssen mener det er sannsynlig at problemer med heksesot snart hører fortiden til.

– Det skjer hele tiden en produktutvikling, så dette problemet regner jeg med forsvinner etter hvert.