NRK Meny
Normal

Derfor har vi varslingsprøve

I dag klokka 12.00 er det varslingsprøve i alle byer. Men hvorfor har vi disse prøvene?

Sirene varslingsprøve

VARSLING: Klokken 12 i dag vil hele landet høre tyfonanlegget som skal få folk til å lytte til NRK på radioen.

Foto: DSB

Klokka 12.00 vil du høre tyfonanlegget i alle byer.

Fungerende distriktssjef for Vestfold sivilforsvarsdistrikt, Håvard Sørmoen, forteller at varslingsprøven ble opprinnelig startet som en test av flyalarm og for krigsberedskap.

– I dag skal vi høre signalet «viktig melding, lytt til radio», og det er tre ganger tre støt. Det vil si at når du hører det, skal du lytte til radioen, da det skal komme en melding på radioen, sier han.

Varsler befolkningen

Han forteller at det skal være et sentralt varslingssystem til befolkningen ved krisesituasjoner.

– Og det er da uavhengig av at man har en telefon tilgjengelig, så skal det være mulig for alle å høre signalet. Så da er det et tyfonanlegg i byene slik at alle kan høre at noe er på ferde, sier han.

I følge sivilforsvaret er det i Norge 1250 tyfonanlegg som alle skal kunne varsle over 500 meters avstand. Bare i Vestfold er det 68 varslere. Hvert år er det to varslingsprøver. Den første er andre onsdag i januar, og den andre varslingen er andre onsdag i juni, informerer Sørmoen.

Telefonkatalogen påvirket signalene

Før var det tre forskjellige signaler: «Flyalarm», «viktig melding- lytt til radio», og «faren over». Han forteller at de tre forskjellige signalene pleide å stå foran i telefonkatalogen, men når telefonkatalogen forsvant, måtte de tre signalene bli til ett.

– De andre meldingene er ikke i bruk, siden ikke så mange vet forskjell på signalene. Derfor har vi bare en type signal i dag, og det er «lytt til radio», tilføyer han.

Og det er denne vi skal høre i dag. De som utløser anleggene i dag er sivilforsvarsdistriktene, men hovedaktøren bak varslingene er direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), informerer Sørmoen.

– Men de som bestemmer og gir beskjed om at anlegget skal utløses, det er politiet, avslutter han.