NRK Meny
Normal

Denne tanken er full – et steinkast fra Skjeggestadbrua som skal sprenges

Kyllingbonde Gro Aschehoug har fylt opp gasstanken i god tro. Hun er nabo til Skjeggestadbrua og hadde ikke fått beskjed om at resten av brua skal sprenges onsdag.

Kyllingbonde fortviler

FULL: Når Skjeggestadbrua sprenges står det en full gasstank på en gård i nærheten.

– Jeg fikk kyllinger fredag. Jeg ville ikke ha satt inn kyllinger da, men bedt Nortura om å fordele dem andre steder. Jeg fylte gasstanken onsdag. Det ville jeg ikke gjort under disse forholdene, sier kyllingbonde Gro Aschehoug.

Hun er forbannet for at firmaet, som sørger for sprengningen på Skjeggestadbrua på E18 etter brukollapsen i begynnelsen av februar, ikke har varslet henne om den forestående sprengningen førstkommende onsdag.

– Jeg fant et brev klistret på døren mandag denne uka, sier hun.

Aschehoug politianmelder nå sprengningsfirmaet for ikke å ha gitt nok informasjon.

En glipp

Eirik Wraal, direktør i AF Decom, som har ansvar for sprengningen, vil ikke kommentere saken og henviser til Statens vegvesen.

– Det er vanskelig å si hva som er årsaken. Vi har fordelt ansvaret slik at entreprenøren har som oppgave å informere naboene. Han begynte å legge brev i postkassene til de nærmeste naboene i forrige uke. Det kan virke som om det har skjedd en glipp som vi må finne nærmere ut av senere, sier Arvid Veseth, prosjektleder i Statens vegvesen.

Dårlig dyrevelferd

Gården til Aschehoug befinner seg et steinkast unna Skjeggestadbrua. Under den første sprengningen av Skjeggestadbrua for en måned siden befant 12 000 kyllinger seg i fjøset.

Forrige gang fikk hun beskjed fra Statens vegvesen om at gasstanken, som sørger for varme i kyllingfjøset, burde være tom under sprengningsarbeidet.

Ifølge Aschehoug gikk den forrige sprengningen ut over kyllingvelferden. Prøver etter sprengningen viste hjertelidelser hos kyllingene.

– Jeg vil ikke være skyld i dyremishandling. Jeg har kontaktet Mattilsynet og gjort mitt. Sprengningen må flyttes til etter 22. april ellers må kyllingene evakueres, sier hun.