NRK Meny
Normal

Denne får skylda for flest boligbranner

Eldre mennesker og unge menn er overrepresentert i delen av brannstatistikken som omfatter komfyrbranner.

Det er sotskader på komfyren.

Komfyren er den største enkeltårsaken til brann i Norge.

Foto: VIB

Hver tiende boligbrann her i landet starter på eller ved komfyren, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I perioden 1998 til 2007 fikk 217 personer røyk- og brannskader og 51 personer døde etter komfyrbrann i Norge, ifølge en SINTEF-undersøkelse for DSB.

Denne uka starter den landsomfattende «Aksjon boligbrann 2014», nettopp for å rette søkelyset mot brannsikkerhet i hjemmet.

Les også:

Flest dør om natta

Aksjonsuka innledes med Røykvarslerens dag 1. desember og fortsetter med en landsomfattende boligkontroll 2.–4. desember.

En halv million nordmenn går hver kveld til sengs uten fungerende røykvarslere, viser undersøkelser fra Aksjon boligbrann.

Anne Rygh Pedersen

Røykvarslere er en billig livsforsikring som er pålagt å ha i alle boliger, sier avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen.

Foto: Máret Inger Anti / NRK Sápmi

Alle boliger er pålagt å ha minst en fungerende røykvarsler, som kan høres på alle soverom med lukkede dører.

– Det koster ikke mye å kjøpe røykvarslere til boligen din, men de kan redde livet ditt. Vi anbefaler å ha sammenkoblete røykvarslere i alle rom. Da piper alle varslerne samtidig ved brann, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB i en pressemelding.

Ifølge brannstatistikken er komfyren den største enkeltårsaken til brann i Norge.

Natt til søndag er tidspunktet flest mennesker omkommer som følge av tørrkoking, viser en omfattende Sintef-studie som ble offentliggjort i 2010.

Les også:

Rammer også eldre

Selv om natta er tidspunktet hvor flest mennesker omkommer som følge av brann på komfyren, er også eldre overrepresentert i komfyrbrann-statistikken.

Som oftest oppstår brannene med eldre på dagtid, mens menn i 20–30 årene gjerne rammes av denne typen brann mellom klokken 02 og 06.

– Så godt som alle komfyrbranner skyldes menneskelig forglemmelse, ikke tekniske feil ved produktet. Ved å installere komfyrvakt kan du hindre at komfyrbranner oppstår. Komfyren slås da av hvis en farlig situasjon oppstår, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

Desember, og spesielt juledagene, er årets klart mest brannfarlige periode. Siden Aksjon boligbrann startet i 2003, har det vært en markert nedgang i antall omkomne i boligbranner i denne perioden.

– Etter elleve år med Aksjon boligbrann er antall omkomne i boligbranner i perioden 23. desember til 31. desember mer enn halvert. I perioden 1992–2002 omkom 45 personer, mens antallet har sunket til 18 de elleve siste årene. Det viser at det nytter å drive forebyggende arbeid, sier Rygh Pedersen i DSB.

Røykvarsler

Husk å bytte batteri i røykvarsleren din 1. desember.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX