Normal

Kantret i kajakken på grunn av «selfie» – kunne ha dødd

1. juledag skulle Ståle Aakenes og datteren Frøydis ta en rolig kajakktur i Viksfjorden utenfor Larvik. Alt forandret seg imidlertid da datteren skulle ta en «selfie» av seg og faren.

Frøydis og Ståle Aakenes

Dette bildet rakk Frøydis Aakenes å ta få sekunder før kajakken hennes kantret.

Foto: Frøydis Aakenes

Bare sekunder etter at Frøydis Aakenes hadde tatt bildet på kajakkturen, kantret kajakken hennes. Hun havnet i vann som bare holdt et par plussgrader.

– Små dønninger og fralandsvind gjorde at vi drev inn mot et skjær mens Frøydis tok bildet. Det gjorde oss uoppmerksomme, forteller Ståle Aakenes til NRK.no.

Det første som slo han ved det synet av kantringen, var om datteren ville klare å komme seg ut.

– De påfølgende minuttene var kritiske. Jeg kunne ha mistet hodet og gjort feil. Det var minus seks grader i lufta og kaldt i vannet, og jeg kunne også ha gått rundt. Da kunne det gått veldig galt. Vi kunne ha drevet til havs, og da hadde vi ikke hatt mulighet til å ringe etter hjelp, sier Aakenes.

Han er skremt ved tanken på at de to kunne ha mistet livet.

Les også:

Ståle Aakenes

Ståle Aakenes, som bor i Sandefjord, opplevde at datteren kantret i kajakk rett foran øynene på ham 1. juledag. Uhellet skjedde ved utløpet av Viksfjorden, ved Hoppøya.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Telefonen streiket

Bare tre minutter etter at Frøydis Aakenes falt uti, klarte hun å komme seg oppå kajakken igjen fordi faren holdt denne fast. Han fikk også reddet åren hennes.

Deretter padlet Ståle Aakenes inn til land for å tenke seg om og ringe etter hjelp. På grunn av kulda streiket imidlertid telefonen. Derfor padlet han ut til datteren igjen, som da hadde drevet ytterligere 100 meter ut i havgapet.

Kajakkpadlere reddes av Redningsselskapet

Her er Redningsskøyta «Stormbull» på vei mot kajakkpadlerne.

Foto: Ståle Aakenes
Kajakkpadlere reddet av Redningsselskapet

Skipper Ruben Langseth på 'Stormbull' hentet Ståle og Frøydis Aakenes med redningsvannskuter på skjæret.

Foto: Ståle Aakenes

De to kom seg til skjæret, og Aakenes fikk endelig varmen i mobilen.

– Jeg fikk etter hvert kontakt med Redningsselskapet, og de rådet oss til å bli på skjæret og prøve å holde varmen til de kom.

Det skjedde etter cirka en time.

– Siden vi var så nedkjølte, kunne det nok fort gått galt hvis vi hadde prøvd å padle i land fra skjæret, mener Aakenes.

– Tenk alltid sikkerhet

Aakenes skjønner at datteren ble fristet til å ta bilde i kajakken, men advarer andre mot å gjøre det samme.

– På sjøen må en ha fullt fokus hele tida. Når en uskyldig «selfie» i en tilsynelatende rolig situasjon forårsaker så mye, blir det tydelig hvor viktig det er å alltid tenke sikkerhet når man er på sjøen. Det gjelder spesielt om vinteren.

Styrmann Kjetil Bråten var med på redningsaksjonen, og berømmer innsatsen til Ståle Aakenes.

– Han tenkte nøye gjennom hvordan han skulle takle situasjonen.

Både far og datter hadde på seg klær som gjorde at Frøydis omtrent ikke ble våt.

– 1. juledag tok Redningsselskapet over beslutningene som var vanskelig for meg å ta. Jeg vil si tusen takk, sier Ståle Aakenes.

Ingimund Hansen, Ruben Langseth, Kjetil Bråten og Ståle Aakenes

Ingimund Hansen (f.v.), Ruben Langseth og Kjetil Bråten i Redningsselskapet reddet Ståle Aakenes (t.h) og datteren 1. juledag.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK