NRK Meny
Normal

– De ufarliggjør noe som er veldig farlig

Vil ikke at Brevik skal overta når Langøya er full.

Jan Erik Parr

NEI TIL SØPPELLAGRING: Jan Erik Parr vil ikke at noen typer avfall skal lagres i Brevik. – Vi vil bruke bruke gruvene til noe verdiskapende, ikke fylle de med søppel, sier han. (arkivbilde)

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Sten-Arthur Sælør, styreleder i NOAH, mener gruvene ved sementfabrikken til Norcem i Brevik passer godt som et deponi etter at det er fullt på Langøya.

– Det skyldes at gruvene ligger veldig nærme havna og jernbanen, og at gruvene har et stort volum under havets overflate slik at vi ikke får utlekning, sier han til NRK.

– Vil et avfallsdeponi påvirke befolkningen i Brevik?

– Det vil gi økt skipstrafikk, flere arbeidsplasser og vi vil bidra til økt næringsutvikling, sier Sælør.

Men Jan Erik Parr, som representerer Folkeaksjonen mot deponi, er ikke fullt så positiv. Han forklarer hva som bekymrer dem mest.

– Vi er mest redd for omdømmet vårt. Og så er det all usikkerheten med så mye gift og så mye lagring av farlig avfall, og hva dette vil gjøre med regionen og oss som bor her i fremtiden, sier Parr.

Av den grunn arrangerer aksjonsgruppa en markering mot et deponi i Brevik onsdag kveld. De ønsker å samle så mange fritidsbåter som mulig i havnebassenget klokken 18.00.

NOAH

FØLER SEG TRYGG: Sten-Arthur Sælør (t.h.) sier de er trygge på sin behandlingsmetode av avfallet. (arkivbilde: her sammen med administrerende direktør i NOAH, Carl Hartmann)

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Blank løgn

– Dere får forsikringer om at dette ikke er farlig. Er ikke det nok?

– Det er blank løgn at det ikke er farlig. Vi ser bare nå på den siste informasjonen som har kommet, at de er redde for at Holmestrand er lekk, eller kan lekke. Og vi vet at gruvene i Brevik er lekk. De ufarliggjør noe som er veldig farlig, og det skremmer oss mest – har de kontroll, eller har de ikke kontroll, undrer Parr.

Sælør ønsker å få til en god dialog for å imøtegå Parrs skepsis.

– Vi skal lytte på bekymringene, legge frem våre vurderinger og få til en ordentlig dialog, sier styrelederen.

«Deponering i Brevik vil, som på Langøya, skje under havoverflaten. Trykket utenfor deponiet vil derfor være høyere enn trykket inne i deponiet. Det gjør det umulig med lekkasjer. Det vannet som eventuelt lekker inn, vil bli renset før det pumpes til sjø», opplyser Noah på sine egne nettsider.

– Etter å ha drevet på Langøya i over 20 år, er vi veldig trygge på vår behandlingsmetode, sier Sælør.

Administrerende direktør i Noah, Carl Hartmann, mener Parr har misforstått når det gjelder mulige lekkasjer fra Langøya.

– Da saken om å lagre radioaktivt avfall på Langøya kom i media, uttalte vi at vi var bekymret for at radioaktivt materiale kunne komme ut i deponivannet. Vi kan nøytralisere kjemiske stoffer, men det går ikke an å rense radioaktivitet. Deponivannet lekker ikke ut i Oslofjorden, vi pumper det via en rensestasjon ut i fjorden. Hvis deponivannet er radioaktivt, vil det gjennom utpumping bli overført til Oslofjorden.

– Parr har rett i at gruvene på Brevik lekker, men det er ingen overraskelse for oss. Heller ingen bekymring for vi er vant å håndtere og rense vann på Langøya, og er ikke bekymret for at avfall skal lekke ut i vannet, fortsetter han.