Hopp til innhold

Historien om nisseegget

– Jeg glemmer aldri den ufyselige pleiersken som delte ut godteri fra mitt egg til resten av barna på avdelingen, forteller dagens juletregjest Rannveig Horntvedt.

Nisseegg

NISSEEGG: Hvis du aldri har sett et ekte nisseegg før så er dette en slags kopi, laget av Rannveig Horntvedt.

Foto: Linn Udnes / NRK

Hver ukedag frem mot jul får NRK Vestfoldsendinga besøk av kjente vestfoldinger som har en historie de ønsker å dele. Hør dagens historie klokka 08:40 på NRK P1.

Vonde barndomsminner

1. desember er det Rannveig Horntvedt, bedre kjent som søppeldronninga i Sandefjord, som er gjest.

Rannveig Horntvedt

VONDE BARNDOMSMINNER: Julen har ikke kun vært fylt med gode opplevelser for Rannveig Horntvedt. Her henger hun opp nisseegget på treet i studio.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Jeg vil dele en historie som går så langt tilbake som i 1950-1951, da jeg var fem-seks år gammel og innlagt på tuberkulosesanatorium i halvannet år, forteller Horntvedt.

På avdelingen jobbet det en pleierske som hun aldri glemmer. Hun plaga nemlig fem år gamle Rannveig så ofte hun kunne.

– Hun var veldig ufyselig, og jeg har så mange vonde minner av henne. Ett av dem skal jeg ta frem nå, sier søppeldronninga.

Nisseegg

Gjenstanden som Horntvedt skal henge på juletreet er en nisselue på en plastkopp, den skal likne et nisseegg.

– Ved juletider hadde de rike foreldrene med seg nissepåskeegg til alle barna. Da vi tok av lua på nissen var det fullt av ordentlig sjokolade og marsipan, husker hun.

Selv fikk hun aldri liknende godteri av sine egne foreldre, det hadde de ikke råd til. Av dem fikk hun sjokoladekuler rullet i kokkos.

– Jeg var lei av dem, så da jeg fikk nisseegget var det en rikdom for meg. Det var låst inn i et kjøkkenskap, men en dag tok pleiersken ut mitt egg og delte ut godteri til resten av barna, forteller Horntvedt.

«Helvetesskrekk»

Lille Rannveig ropte og skrek for å få stanset utdelinga, men til ingen nytte.

– «Rannveig, du må kunne dele litt» sa hun. Jeg ble så lei meg, jeg hadde bare spist små musebiter av godteriet for at det skulle vare så lenge som mulig.

Dette minnet bar Horntvedt med seg helt til jeg ble 50 år gammel, først da fikk hun bearbeidet det på et kurs.

– Jeg gikk et gestaltveiledningskurs og benyttet metodene på meg selv. På den måten klarte jeg å tilgi henne, selv om det satt hardt inne, forteller Horntvedt.

Hun fant også tilgivelse til faren, som gav henne «helvetesskrekk» som barn. Hver gang hun tenkte onde tanker sa han at hun skulle komme til helvete, noe hun fikk angst for.

Neste gjest er Andebu-ordføreren Bjarne Sommerstad