Hopp til innhold

– Fører til at alle elevene blir straffet

Det er bestemt at elever i videregående skole ikke kan ha mer enn ti prosent fravær fra og med neste skoleår.

Greveskogen videregående skole.

STRENGERE: Torsdag ble det klart at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen innfører en fraværsgrense på 10 prosent for elever i videregående skole fra neste høst. Her fra Greveskogen videregående skole i Tønsberg.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Det har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen bestemt. Ordningen innebærer at elever som har et høyere udokumentert fravær enn ti prosent i et fag, ikke får halvårskarakter eller standpunktkarakter.

– Skolen står for utdannelse, men også for dannelse. Skolen er en opplæring til arbeidslivet hvor man må møte opp på morgenen og utføre de forventede arbeidsoppgaver. Hvis vi ikke stiller krav til elevene gjør ikke skolen jobben sin, sier Henning Wold, leder av lektorlaget i Vestfold.

Henning Wold

FOR: Henning Wold, leder av lektorlaget i Vestfold, er glad for at det blir fraværsgrense i skolen.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Jeg har ikke hørt om en eneste arbeidsplass i Norge som har en fraværsgrense på ti prosent, kontrer Eivind Yrjan Bøe Stamnes, fylkesleder i Elevorganisasjonen.

De er imot en fraværsgrense på ti prosent.

Eivind Yrjan Bøe Stamnes med grønt skjerf og blå jakke utenfor rådhuset i Tønsberg.

MOT: Eivind Yrjan Bøe Stamnes i Elevorganisasjonen i Vestfold mener at vurdering av fag ikke skal baseres på hvor ofte elevene er i klassen, men om de oppnår læringsmålene og hvor mye de kan.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Det at lektorlaget og Kunnskapsdepartementet anser det som at de viser tillit til elevene ved å sette en slik grense, syns jeg er ganske bakvendt. Jeg syns lærere som i dag bestemmer om elevene skal få karakter eller ikke, heller burde få den tilliten, sier Stamnes.

Mener skulk rammer hele klassen

Anders Tyvand, førstekandidat i KrF Vestfold, understreker at fraværsgrensen vil gjelde elevene med udokumentert fravær. Han mener en slik grense er viktig for å forberede elevene på arbeidslivet.

Anders Tyvand

FOR: Anders Tyvand, førstekandidat i KrF Vestfold, synes det er etterlengtet med en fraværsgrense i norsk skole.

Foto: JOHN-ANDRÉ SAMUELSEN / NRK

– En kan ikke være borte fra jobb uten gyldig grunn, og slik skal det også være i skolen. Ti prosent fravær innebærer faktisk en hel dags udokumentert fravær annenhver uke. Skulk rammer ikke bare eleven som går glipp av undervisningen, men hele klassen og lærerne, sier han.

Bøe Stamnes mener at en slik fraværsgrense vil straffe alle elevene, ikke bare skulkerne.

– For hvem som helst som overstiger grensen mister karakteren i faget. Det er jo skulkingen man vil bli kvitt med ordningen, men den drar alle elevene under én kam.

Henning-Wold understreker at ordningen også innebærer en del unntak.

– For eksempel fravær på grunn av helseproblemer og politisk aktivitet.

I 2009 ble fraværsgrensen i skolen fjernet.

– Etter dette gikk fraværet betydelig opp. Vi har etterspurt et virkemiddel som dette helt siden fraværsgrensa ble fjernet, sier Wold.

– Fravær bare et symptom

Bøe Stamnes mener at fravær er et symptom på bakenforliggende problemer hos elevene, som manglende motivasjon og psykiske problemer.

– Dette er de virkelige problemene, ikke skulkingen. Det er kritikkverdig nå kunnskapsministeren fokuserer på å angripe fraværet i stedet for disse bakenforliggende årsakene.

Tyvand er enig i at det må jobbes mer med å bli kvitt disse problemene.

Hør hele debatten her: