Sju tips for å unngå grøfta

Mye snø, is og hålke kan gi farlig glatte kjøreforhold. Ett av tipsene for å holde seg på veien er å vaske dekkene før bilturen.

På NAFs øvingsbane i Hof er kjørelærer Erlend Christiansen fra Juliussen Trafikkskole i Tønsberg i full gang med å lære opp nye sjåfører. Han mener det er den glatteste banen han har opplevd på sine ni år som kjøreskolelærer.

– Blank is er utfordrende, men ikke umulig å forholde seg til. Øvelse og bevisstgjøring er stikkordene, sier han.

Og kanskje kunne flere trenge litt mer av begge deler, for snøkaos og skiftende værforhold med kjapp variasjon mellom pluss- og minusgrader kan gjøre bilkjøring til alt annet enn en lek. Det har flere forsikringsselskap lagt fått merke.

Kjørelærer Erlend Christensen, Juliussen Trafikkskoel, Tønsberg

GODE RÅD: Kjørelærer Erlend Christiansen fra Tønsberg er blant ekspertene som gir råd for sikker kjøring på glatta.

Foto: Thor Olav Moen / NRK

Hos If og Gjensidige er det registrert 25 prosent flere hendelser i januar i år sammenlignet med samme måned i fjor.

Også tall fra NAF viser at de har hatt mye å gjøre. Bilbergingstjenesten deres har hentet 26 prosent flere kjøretøy i januar i år sett i forhold til januar 2017.

Les også:

Treffer postkasser og portstolper

På dager med mye snø er det mange som mister veigrepet og ender i grøfta, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If forsikring. Når isen legger seg i veibanen skjer det ofte enda mer, og diverse objekter står i fare for å få seg en dult.

– På isføre er det typisk enten å skli ut i svinger eller å kjøre inn i egen portstolpe, postkasse, søppelbøtte eller andre biler i relativ lav hastighet, sier Clementz.

Morten Fransrud som er fagansvarlig for trafikkopplæring hos NAF støtter opp om informasjonen fra If.

– Det smeller oftest på glatta, men gjerne ikke så hardt som om sommeren. På bart føre skjer det færre, men mer alvorlige ulykker. Det har med hastighet å gjøre, understreker Fransrud.

Glattkjøring, øvingsbane

HOLD FAST: For høy hastighet inn i sving kan gi skrens og en tur over i feil kjørebane, eller grøfta ... (Bildet er tatt på øvingsbane)

Foto: Thor Olav Moen / NRK

Tips for tryggere kjøring

Så hvordan unngår vi å oppleve at bilen nærmest får egen vilje? NAF, If og Juliussens Trafikkskole har tips til hvordan vi kan kjøre mer sikkert på glatta:

1. Vask dekkene før du kjører på is og hålke. Bruk dekkvask på spray eller vann og såpe.

2. "Piggdekk på boks", gripespray, kan hjelpe om du kjører deg fast eller ikke kommer av flekken. Hurtigkjetting kan også være en løsning.

3. Hold avstand.

4. Avpass farten etter føre- og kjøreforhold.

5. Testbrems for å se hvor glatt det faktisk er. Dann deg et inntrykk av bremselengden i ulike hastigheter.

6. Gjør deg kjent med bilen og hvordan sikkerhetssystemene virker. Når de først slår inn, ligger du allerede på grensen til å miste veigrepet.

7. Vær oppmerksom på forskjellen mellom nye og gamle biler og biler med og uten firehjulstrekk. Er det såpeglatt vil en tohjulsdrevet bil spinne tidligere enn en firehjulsdrevet. Eldre biler gir tidligere beskjed om å være oppmerksom og avpasse farten sammenliknet med nyere kjøretøy med moderne sikkerhetssystemer.