NRK Meny
Normal

Sliter du med muskel- og skjelettplager?

Det er ikke nødvendigvis sittestillingen din som er problemet. Også dårlig syn kan gi slike plager.

Vondt i ryggen

Et par enkle briller kan avlaste systemet, og sørge for at både øyne og nakke- og ryggmuskler får hvile. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Anette Torjusen / NRk

– For å se klart må om lag 20 øyemuskler jobbe kontinuerlig, og i tillegg må hodet holdes stabilt for å se skjermen klart. Og da må både nakke-, skulder- og ryggmuskulatur jobbe, sier førsteamanuensis Hanne-Mari Schiøtz Thorud på Fakultetet for helsevitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Førsteamanuensis Hanne-Mari Schiøtz Thorud på fakultet for helsevitenskap ved HiBu.

Schiøtz Thorud frykter at stadig yngre personer kommer til å trenge briller.

– Det sier seg da selv at jobber du lenge med å se små detaljer, for eksempel tekst på en skjerm, så blir øyne og kropp sliten.

Hun er svært opptatt av at det ikke bare kroppen som trenger pauser, det gjør også øynene. Og poengterer at hvis øynene får slappe av, så slapper også nakken av.

Les også:

– Sjekk synet

Schiøtz Thorud påpeker også at det ikke nødvendigvis bare er de som sitter foran en dataskjerm som får disse plagene. Det gjelder alle som fokuserer på små detaljer over lang tid, som for eksempel på et samlebånd eller i et kontrollrom.

– Det er viktig at disse får sjekket synet sitt. Slik at man har briller om man trenger det, og at man har riktige briller. Og så er det viktig å tenke over lysforholdene. For mye eller for lite lys kan også gi plager i øynene og i nakken, forteller Schiøtz Thorud.

Et par enkle briller, uten spesielt sterk styrke, kan avlaste systemet hevder hun, og legger til at folk i 30- og 40-årene bør sjekke synet.

Les også:

Behovet vil øke

youtube, pc, data, skjerm

Mange nordmenn bruker pc på jobb. Og mange fortsetter 'skjermbruken' når de kommer hjem. (Illustrasjonsfoto)

Foto: BERTRAND LANGLOIS / AFP

Hun frykter at flere mennesker vil ha behov for briller tidligere i livet, mye med tanke på det arbeidet vi utfører i dag.

– Nå sitter stort sett alle av oss foran en skjerm, om det er mobil, nettbrett eller pc. Og om du ikke gjør det på jobb, så sitter du kanskje mye på fritiden.

– Bør man da hvile øynene på ettermiddag og kveld?

– Det er ingen dum tanke. Man bør i hvert fall være litt bevisst på det. Pause hvert kvarter eller halvtime er det som anbefales. Og når man kommer hjem bør man kanskje gå en tur i skogen, i stedet for å sette seg ned å lese nettavisen.

Og det er ikke mye som kreves for at øynene skal få litt hvile på jobben.

– Forskning har vist at mikropauser virker. At du løfter blikket og forhåpentligvis har du et vindu der du kan kikke litt på noe på avstand, og kanskje også strekke deg litt. Det hjelper, forklarer Schiøtz Thorud.

Se videoreportasje:

Markedene for nettbrett og smartmobiler har vokst sterkt de siste årene og stadig mer innhold konsumeres på slike skjermer, men det er mange som bruker slikt elektronisk utstyr helt feil. Regelmessig bruk av nettbrett og smarttelefoner kan gi plager i øyne og muskulatur.