– Skal ikke så mye til

2,4 milliarder mennesker har ikke gode nok sanitærforhold. Cecilie Kolstad gjør det hun kan for å få tallet ned.

Rensing av vann

ENKEL METODE: Cecilie Kolstad viser hvordan man enkelt kan rense vann – ved hjelp av et par bøtter og sand.

Rent drikkevann og trygge sanitærforhold tar nordmenn som en selvfølge, mens en tredjedel av verden ikke engang har egnede toalettforhold.

Ifølge FN har 2,4 milliarder mennesker ikke egnede toalettforhold. Og for resten av verdens befolkning, som er velsignet med toaletter, er det bare 20 prosent som får renset avløpsvannet sitt før det slippes ut i naturen.

I dag er det Verdens vanndag og avløpsingeniør Cecilie Kolstad fra Re, har reist både til afrikanske og asiatiske land for å hjelp folk som ikke har vann eller sanitære forhold.

Hun kom nylig hjem fra Tanzania der hun hjalp til med sanitærforhold i en flyktningleir med 50 000 mennesker.

Cecilie Kolstad

AFGHANISTAN: Cecilie Kolstad lager og tester ett av drivhusene hun har laget i Kabul.

Foto: PRIVAT
Cecilie Kolstad

Cecilie Kolstad er født og oppvokst i Re og tok utdannelsen sin på Universitetet på Ås.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Oppdraget var å bygge husholdsningstoaletter, drive hygienearbeid og overvåke vannsituasjonen der, sier Kolstad.

–​Ikke lett å snu vaner

Erfaringene fra flyktningleiren er blant annet at det ikke alltid er like lett å komme inn fra utsiden og fortelle hva andre mennesker skal gjøre.

For eksempel å fortelle hvor viktig det er at vannet er rent.

– Når man har drukket fra samme vannkilde hele livet og vi sier at de må koke vannet og lagre det riktig, er det noe som tar tid å endre. Å få frem viktigheten av å vaske hendene ofte kan også være utfordrende. Det er noe som kan ta år å få en rutine på. Særlig hvis folk sier de aldri har blitt syke ved å la være å vaske hendene, forteller Kolstad.

Slik kan du rense vannet

Noen steder er rensing av vann essensielt for å bedre helsen og hygienen. Metodene for enkle rensesystemer er mange, men mye kan gjøres med et par bøtter og sand.

Lag 6–7 hull i bunnen av en bøtte og fyll den med et lag med sand og et lag med grus. Hell vannet du skal rense ned i bøtta og la vannet renne gjennom.

– Optimalt sett bør du gjøre det et par ganger. I Norge er vannet såpass rent at man ikke trenger å klore eller koke det, men det bør gjøres i veldig mange land utenfor Norge, forteller Kolstad.

Se video av vannrensingen øverst.