NRK Meny
Normal

Avviser kritikken om sommel

Helsesjef Carl-Erik Mathisen sier at de ikke har somlet med vaksinen slik det fremgår i flere medier fredag.

Svineinfluensavaksine

Helsesjef avviser kritikk om sommel.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Carl-Erik Mathisen

Carl-Erik Mathisen, helsesjef i Larvik kommune.

Foto: NRK

Mathisen, helsesjef i Larvik kommune, mener det har kommet frem et feil bilde av den jobben kommunen har gjort i forhold til vaksineringsprogrammet som er lagt, men innrømmer at informasjonen ut til folket kunne vært bedre.

Ingen doser med vaksiner skal nå ligge på lager sier Mathisen. Vaksinene er nå fordelt rundt til fastlegene, helsestasjonene og familiesentrene i kommunen.

- Vi har brukt gårsdagen og dagen i dag til å kjøre ut vaksinene, siste runde med vaksiner ble kjørt ut klokken 11 i dag.

Mathisen forteller at vaksineringen av de som er pekt ut som risikogruppene opp til 18 år vil få vaksinasjon i løpet av onsdagen neste uke.

- Vi vil bruke hele mandagen og onsdagen til dette på helsestasjonene, familiesentrene og på de videregående skolene i Larvik.

Les: Kommune somler med vaksinen

Les også: Kommune somler med vaksinen

Handlingslammet

Per Manvik

Per Manvik er gruppeleder i Larvik Frp.

Foto: MMS-foto: Helga Tunheim / NRK
Svein Lie, fylkeslege i Vestfold

Svein Lie, fylkeslege i Vestfold.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

Gruppeleder for Larvik Fremskrittsparti, Per Manvik, gikk tidligere i dag ut og kritiserte Larvik kommune og følger seg dermed i rekken av de som går hardt ut mot kommune sin handlingsplan i forbindelse med svineinfluensa vaksinen.
Han mener det hele nærmer seg en skandale.

- Det er dramatisk at noen kan si og sitte og gjøre seg til doms over liv og død, for det kan dreie seg om liv og død for noen, sier Manvik.

Han mener det ikke er riktig at noen i Larvik kommune skal sitte og bestemme over noe alle har krav på å få. Manvik har flere ganger mast på kommunen om at de må få satt i gang vaksinen så fort som mulig og ikke vente til 10. og 11. november før de fleste i risikogruppen får vaksinen.

- Alle skal ha det så fort de kan og da er dette helt meningsløst, sier Manvik.

Må ikke fremskynde

Ifølge Mathisen har ikke fylkeslege Svein Lie bedt de om å fremskynde planene som var lagt. Torsdag kveld var fylkeslegen i kontakt med smittevernlege Lars Krogh, de fikk da beskjed om at de skal vurdere status underveis, sier Mathisen.

- Vi vil vurdere om vi kan fremskynde massevaksinasjonen såfremt hele apparatet kan stilles til rådighet og det fremligger nok vaksiner.

Dårlig informasjon

Informasjonen på Larvik kommune sin hjemmeside har vært mangelfull. Det innrømmer helsesjef Mathisen i dag, og tar kritikk for de ikke har informert befolkning i Larvik godt nok om kommunens planer for vaksinering mot svineinfluensa.

- Vi kunne nok gjort informasjonen bedre og lettere tilgjengelig.

Blant annet var det ikke mulig for NRK å komme i kontakt med Mathisen torsdag kveld for å få redegjort hva slags planer kommunen faktisk hadde for de 3.000 dosene de hadde mottatt.

Den dårlige informasjonen førte til mye press og negative oppslag for kommunen. Nå har kommune forandret informasjonen på hjemmesiden .

Fylkeslege Svein Lie mener hele situasjonen rundt Larvik kommune illustrerer hvor viktig det er med god informasjon og god kommunikasjon fra kommunen ut til både helsepersonell og innbyggere.

- Larvik har nok lært av det, og at du må være tilgjengelig for informasjon fordi vi ser det at det i tillegg til logistikk er informasjon blitt en veldig viktig del av håndteringen av denne pandemi vaksineringen.

Les: Kommunenes pandemiplaner svikter