Hopp til innhold

Tønsberg har nasjonal verneverdi

Tønsberg og flere områder rundt er blant 37 kulturmiljøer i Vestfold er pekt ut som regionalt og nasjonalt viktige. Noen har også internasjonal verneverdi. De er representative for kulturminnene i Vestfold og skal gis spesielt godt vern nå og i fremtiden.

Slottsfjelltårnet og ruiner fra Tunsberghus

Slottsfjelltårnet er et landemerke og symbol reist i 1888. På fjellet er det rester av Norges største borganlegg.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Sentralt i Tønsberg ligger Slottsfjellet. Der er restene av Tunsberghus, Norges største borganlegg i middelalderen.

Historisk grunn «over alt»

Borgen er uløselig knyttet til middelalderbyen Tønsberg og kongssetet. Borgen og byen har nasjonal verneverdi. Uansett hvordan man beveger seg innenfor kommunegrensen så finnes det spor av historie.

Her er det spor av vikingdronninger, grever, viking handelsfolk ja det aller meste, sier Anitra Fossum, prosjektkoordinator og arkeolog i Vestfold fylkeskommune.

(Tekst fortsetter under bildet)

Ruinene gravet fram

Nesten uansett hvor det graves i Tønsberg sentrum, finnes spor av fortiden. Her er det ruinene av Mariakirken som er gravet fram da Tønsberg Torv ble oppgradert.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Vikinggraver, kongsgård og sete for grevskapet

– Ta for eksempel Jarlsberg hovedgård. Der var det sete for grevskapet Jarlsberg. Men også sønnen til Harald Hårfagre hadde kongsgård der i vikingtiden. Inne i treklyngene Gullkronene er det gravhauger som viser at mektige slekter bodde der lenge før vikingtid også, forklarer Fossum.

Les om: Jarlsberg hovedgård

– Er det noe som er kjent i utlandet så er det vikinger. Det er det vi har bidratt med, og øst for byen, i Slagendalen ligger Oseberghaugen der Osebergskipet ble funnet. Haugen er veldig berømt, men fortsatt gåtefull.

Les om:

Osebergskipet
Osebergfunnet

Damene som ble begravet med skipet vet vi lite om. Den ene var gammel, døde full av kreft. Hun fikk med seg hasj, epler og mye annet rart i graven. Vi har ikke svar på hvorfor ennå, sier Anitra Fossum.

I Slagendalen er det helleristninger fra bronsealderen, kort sagt – et området som rommer veldig mye, nesten flere spørsmål enn svar.

Les om: Oseberghaugen og Slagendalen

(Tekst fortsetter undet bildet)

Oseberghaugen

Oseberghaugen er gåtefull

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Slottsfjellet, men enn et tårn

Slottsfjellet er flittig besøkt, både av turister på langtur og folk fra nærområdene. Området oppå er flittig brukt til blant annet musikkfestival (Slottsfjellfestivalen) og middelalderfestival.

Selve tårnet oppå fjellet er bare et symbol og ikke så gammelt. Det ble reist til Tønsbergs 1000 årsjubileum i 1888.

På fjellet ligger restene av Norges største borganlegg fra middelalderen. Det tok virkelig form på 1200-tallet under Håkon Håkonsson, forklarer Fossum. Det er store planer for å utvikle området på, inni og rundt Slottsfjellet.

(Tekst fortsetter undet bildet)

Jarlsberg hovedgård

Jarlsberg hovedgård

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Rettersted

Innerst i byfjorden, ved Ihlene naturreservat ligger Tjuvholmen. Det var et vanlig navn på rettersteder, altså steder der det foregikk henrettelser. Det skjedde helt fram på 1600-tallet.

Det finnes tegninger fra en annen «Tjuvholme» som viser det skrekkelige som skjedde der.

Sendt til Mellom Bolæren for å dø

På øya Mellom Bolæren utenfor Nøtterøy er det også et kulturmiljø som Vestfold fylkeskommune har merket som spesielt viktig.

– Det er en øy med en veldig sammensatt historie. Der finnes det noen småbruk, Jensesund, som er fantastisk fint satt i stand av Mellom Bolærens venner. Det er noe som heter Grevestuen der ute, som var grevens sommerbolig. Alt er mulig å se, men det som nok gjør mest inntrykk på Mellom Bolæren er en leir og en gravplass for russiske krigsfanger fra 2. verdenskrig, forklarer Anitra Fossum.

Les om: Mellom Bolæren

Fra desember 1944 ble syke krigsfanger sendt dit. På grunn av ekstrem smittefare var de russiske fangene nærmest overlatt til seg selv, uten medisiner eller legehjelp. De levde under umenneskelig forhold og var kort og godt sendt dit for å ende livet der. En vond historie som ikke er mer enn 70 år gammel.