NRK Meny
Normal

Butikkene er fulle av farlig krutt

Etter kontroller de siste dagene kan flere miste tillatelsen til å selge fyrverkeri neste år.

Fyrverkeri

VAKKERT OG FARLIG: Reglene er strenge for salg og bruk av fyrverkeri.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Fyrverkeri selges som aldri før selv om rakettene ikke lenger er til salgs i butikkene.

Innenfor døra på Meny på Eiktoppen, hvor Tønsberg fotballklubb har sitt fyrverkeriutsalg, ligger fyrverkeri for hundretusener av kroner. Reglene er strenge når man har så store mengder av krutt innendørs. Blir de håndtert feil kan morosakene lage et kjempesmell.

– Vi ser til at fyrverkeriet står bak disk, at de har slukkeutstyr og ikke minst at de som står bak disken har kunnskap om det de driver med, sier senior branningeniør Jarle Steinnes fra Vestfold interkommunale brannvesen.

Strengere regler

Vestfold interkommunale brannvesen kontrollerer 37 utsalgssteder i seks kommuner. Ifølge Steinnes kommer flere til å slite med å få tillatelse neste år. På Meny på Eik selges fyrverkeriet ved inngangspartiet.

– Poenget er at man ikke skal ta med fyrverkeriet innover i butikken. De som har utsalget inne i butikken sliter neste år, sier Steinnes.

Trygt fyrverkeri

TRYGGHET: Senior branningeniør Jarle Steinnes (fra høyre) inspiserer fyrverkeriutsalg før nyttår. Her sammen med Svein Åge Enge, Svein Wold og Aksel Haraldsen fra Tønsberg fotball som selger fyrverkeri på Eiktoppen.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Krutt innendørs

De siste årene er krav og regler rundt salg av fyrverkeri blitt skjerpet. De som vil selge fyrverkeri må gjennomgå et sikkerhetskurs.

Store mengder med krutt er stuet inn på noen få kvadratmeter inne på kjøpesenteret, men ifølge Steinnes er det mindre farlig enn det ser ut.

– Alt er pakket inn i plast som vi kaller blisterpakning. Selv om det skulle havne en gnist eller en fyrstikk oppå fyrverkeriet så tenner det ikke, forklarer han.