NRK Meny
Normal

– Ingen vil slippe oss forbi

Ifølge vegtrafikkloven skal annen trafikk vike for busser som blinker seg ut av busslommer i fartssoner opptil 60 kilometer i timen. Det er det få som gjør, ifølge bussjåfør.

Vidar Sedberg kjører buss.

NESTENULYKKER: Vidar Sedberg forteller at bussjåfører opplever farlige situasjoner hver dag.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Bussjåfører i Vestfold opplyser at de daglig opplever ulovlig og livsfarlig forbikjøring av busser som forlater busslommer.

Nå ber Yrkestrafikkforbundet region Vestfold politiet om å hjelpe dem med å håndheve loven.

– Det går ikke en dag uten at jeg selv eller mine kolleger forteller om nestenulykker.

Det sier bussjåfør Vidar Sedberg. Han er Vestfolds avdelingstillitsvalgte for selskapet Tide i Yrkestrafikkforbundet, og blant dem som står bak brevet «Livsfarlig bilsport», som er sendt til Vestfold politidistrikt.

– Full fart

Ifølge vegtrafikkloven skal annen trafikk vike for buss som blinker seg ut av bussholdeplasser i fartssoner på 60 kilometer i timen eller lavere. Men i bussen på vei fra Horten til Tønsberg kan Sedberg fortelle at det ikke er alle som gjør det.

– Ingen vil slippe oss forbi, og det er både tre, fire og fem biler som da gir på og skal forbi. De vil for all del ikke ligge bak en buss eller lastebil. Jeg tror et jaktinstinkt våkner i dem, og det er full fart.

Tror på flere fotgjengere

Når ikke hensyn til trafikksikkerhet virker å være tilstrekkelig, ønsker nå Yrkestrafikkforbundet at politiet kommer på banen. Og det vil politiet gjerne.

– Vi ønsker å møte bussnæringen rett over ferien hvor vi sammen skal prøve å legge en konstruktiv plan for hvordan vi skal gjøre arbeidsdagen vår enklere og trafikken mye, mye tryggere.

Sedberg tror mange bilister vil bli nødt til å gi fra seg førerkortet om en politiaksjon blir satt i verk.

– Jeg er redd resultat blir flere fotgjengere. Alle de er hjertelig velkomne til å kjøre buss, og da vil de også kunne se hvordan vår hverdag er.