Buljong og pledd gir mindre bråk i taxikøen

TØNSBERG (NRK): – Det blir unormalt god stemning, sier politiet.

Frelsesarmeen i drosjekø

Frelsesarmeen deler ut kaffe, buljong og varme tepper til folk i taxikø i Tønsberg i julebordsesongen for andre året på rad. (arkivbilde)

Foto: Frelsesarmeen

Med mange berusede, tynnkledde og utålmodige mennesker som venter på taxi etter å ha vært på julebord, kan det bli knuffing, uoverensstemmelser og bråk.

Men i Tønsberg står Frelsesarmeen med hvite vester og roer stemningen ned.

– Det er færre ordensforstyrrelser når Frelsesarmeen er der. Jeg fikk senest en rapport fra helga om at Frelsesarmeen hadde en veldig positiv innvirkning på køen. Det sto at det var en unormal god stemning begge nettene, sier politioverbetjent Andreas Mørkve.

Thomas Mørkve

Politiet har færre oppdrag i taxikøen i julebordsesongen etter at Frelsesarmeen begynte å dele ut varm drikke, sier politioverbetjent Andreas Mørkve.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Stopper folk som lager bråk

Som det eneste korpset i Norge, har Frelsesarmeen i Tønsberg delt ut kaffe, buljong og teppe til drosjekunder natt til lørdag og søndag tre helger før jul.

– I 99 prosent av tiden har stemningen vært bra. I de tilfellene hvor det er noen som har prøvd å utagere eller ta av, så har vi greid å stoppe det ved å si «hei» og snakke med dem, sier prosjektleder Thomas Mathisen i Frelsesarmeen i Tønsberg.

Thomas Mathisen deler ut kaffe

Prosjektleder Thomas Mathisen har vært med å dele ut opptil 200 kopper kaffe på en natt. Han sier folk setter pris på at Frelsesarmeen er i drosjekøen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Skal ikke Frelsesarmeen hjelpe folk som virkelig trenger det, framfor å sørge for ro i en drosjekø?

– Dette er ikke noe vi gjør på bekostning av noe annet, sier Mathisen.

Han sier Frelsesarmeen ikke er på drosjeholdeplassen for at drosjene eller politiet skal få en lettere jobb, men for å være til stede for folk.

Tryggere drosjesjåfører

Daglig leder Trond Bakke i Viken Taxi, som har ansvar for Tønsberg-området, Buskerud og Trøndelag, tok initiativ til samarbeidet.

Han sier drosjesjåfører nå kvier seg mindre for å kjøre til drosjeholdeplassen når Frelsesarmeen står der, fordi det er hyggeligere stemning i køen.

Han vurderer å prøve ut ordningen i andre byer.

Vil heller ha Frelsesarmeen enn vektere

Bakke mener Frelsesarmeen roer folk mer ned enn vektere.

– Av og til skal noen yppe seg mot en vakt som står der i uniform. Folk har en annen respekt for Frelsesarmeen, sier Bakke.

Vestfold Taxi derimot har god erfaring med vektere som sørger at drosjekøen går unna og at folk ikke sniker.

– Tilbakemeldingen fra sjåførene er at det er roligere i køen når vektere er på plass, sier daglig leder Erik Karsten Horn.

Nyskapende prosjekt

Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen kaller Frelsesarmeens tilstedeværelse i taxikøen i Tønsberg for «nybrottsarbeid».

– Tenker dere at Frelsesarmeen skal gjøre dette andre steder?

– Det kan godt hende. Dette tilbudet handler om å møte et behov i lokalsamfunnet, og det er en viktig side i vårt arbeid, sier Smith-Solevåg.

Mange venter på drosje i Tønsberg

Viken Taxi vurderer å samarbeide med Frelsesarmeen i andre byer. (arkivbilde)

Foto: Frelsesarmeen