NRK Meny
Normal

Betaler dyrt for tillit til eksmann

En kvinne overlot BankID-brikke og passord til mannen. Nå må hun betale 70 000 kroner for en gjeld mannen tok opp i hennes navn.

En kvinne er i Sandefjord tingrett dømt til å betale nærmere 70 000 kroner etter å ha gitt daværende ektemann tilgang til hennes konto.

De to hadde vært gift siden 1990, men er nå skilt. Ifølge kona var det mannen som hadde ansvaret for økonomien, og hun hadde gitt ham tilgang til hennes kodebrikke/BankID.

Inngikk avtale om kredittkort

I 2012 ble det inngått en avtale om et kredittkort med en bank, signert med kvinnens BankID. Kredittrammen på 40 000 kroner ble benyttet fullt ut, men ikke tilbakebetalt.

Banken krevde at kvinnen skulle tilbakebetale pengene, men hun opplyste at det ikke var hun som hadde inngått avtalen. Banken overdro sitt krav til et annet selskap, og saken ble behandlet i Sandefjord tingrett i mars i år.

I 2013 skrev kvinnen et brev til banken hvor hun opplyste at hun og ektemannen var separert, og at mannen hadde opprettet flere kredittkort og konti i hennes navn. Dette uten hennes samtykke, og uten at hun visste om det.

Hverken uttak eller overføringer som ble gjort fra disse kontoene, var utført av henne, sto det i brevet.

Kvinnen har anmeldt eksmannen, men saken skal ikke være avsluttet hos politiet.

Hun må betale

Retten mener det sannsynligvis var eksmannen som inngikk avtalen om kredittkort med banken, men fordi kvinnen hadde gitt fra seg påloggingsinformasjon til ham, mener de hun er ansvarlig for at pengene blir betalt tilbake.

Det å overlate brikke og kode til andre, kan få dramatiske konsekvenser. Dette tilsier at man bør være spesielt varsom med kode og passord, heter det i dommen.

Retten ser imidlertid ikke på dette som grovt uaktsomt av kvinnen fordi det var snakk om nettopp en som stod henne nær.

Hun må likevel betale tilbake beløpet som kredittkortet ble brukt til, 41 300 kroner, 3 100 kroner i inkassokostnader, samt 23 016 kroner i forskjellige sakskostnader.