NRK Meny
Normal

Må vente enda en måned

Mer enn ett år og tre måneder etter at Norge vant OL-bronse i sprangridning, får de fire rytterne endelig svar på om de får beholde medaljene.

Tony André Hansen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tirsdag ble ankesaken i Idrettens voldgiftsrett (CAS) avsluttet i Lausanne.

Etter at Det internasjonale rytterforbundet (FEI) fradømte det norske laget bronsemedaljene, anket advokat Morten Steenstrup (56) dommen inn for CAS.

- Vi venter svar i slutten av november. Slik jeg oppfatter det, er anken siste mulighet til å få beholde bronsemedaljene, sa Steenstrup til NTB tirsdag.

Positiv urinprøve

Tony André Hansens hest Camiro avla positiv urinprøve på det forbudte stoffet capsaicin under OL i Beijing i august 2008, og det førte til at det norske laget senere ble fratatt OL-bronsen.

Capsaicin, er et chiliderivat som kan smøres på for både å virke smertestillende, og å gjøre hestens forbein hypersensitive

Tony André Hansen og Camiro

Tony André Hansen og hesten Camiro som testet positivt på Capsaicin.

Foto: Roger Svalsrød

Les: Norsk hest dopingtatt

Les også: Får ikke beholde OL-bronse

I januar anket advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA dopingdommen mot sprangrytteren Tony André Hansen inn for IDrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne i Sveits.

Tony André Hansen fra Sandefjord ble dømt til 135 dagers utestengelse av Det internasjonale ridesportforbundet (FEI). Straffen ble ferdigsonet i januar.

Chilidop

Hansens hest, Camiro, avla positiv dopingprøve med spor etter stoffet capsaicin, et chiliprodukt som smøres på hestens forbein for å gjøre den mer følsom med tanke på å unngå riv.

Tony André Hansen

Hansen har virkelig fått kjenne mediepresset.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hansen og Steenstrup mener det ikke ble brukt hansker da urinprøven av hesten ble tatt. Dermed mener de at risikoen for forurensing er stor. Dessuten hevder de at funnene av capsaicin er så små at de utmerket godt kan ha en naturlig forklaring.

Den norske rytteren er i utgangspunktet diskvalifisert fra alle konkurranser han deltok i under Beijing-OL. Hansen ribbes for medaljer, poeng og premiepenger.

Og ettersom Hansen er diskvalifisert, mister også lagkameratene Morten Djupvik, Stein Endresen og Geir Gulliksen den sensasjonelle lagbronsen kvartetten overrasket med i OL. Uten Hansens poeng, går Sveits forbi og vinner bronse. USA tok gullet foran Canada under lagkonkurransen i Hongkong.

Feilfritt

Den norske rytteren ble også suspendert i fire og en halv måned (135 dager) med virkning fra 21. august i fjor. Han kunne konkurrere igjen fra 3. januar i år. Hansen er i tillegg dømt til å betale drøyt 19.000 norske kroner i bot og drøyt 50.000
kroner i sakskostnader.

Tyske Christian Ahlmann og irske Denis Lynch er også disket fra OL etter at deres hester testet positivt på samme stoff. Tony Andre Hansen leverte feilfri ridning i lagkonkurransen og skulle kjempe om gull i den individuelle finalen, men bare to timer før sitt livs viktigste løp fikk han beskjeden om at hesten hans hadde avlagt positiv dopingprøve.

Hansen hevdet han ikke visste hva capsaicin var da Camiro ble avslørt. På medaljeoversikten fra Beijing-OL, uten bronsen til sprangrytterlaget, endte Norge med tre gull, fem sølv og en bronse.