Brannsikkerhet i campingvogna

For mange er påsken starten på campingsesongen. Det er svært viktig å tenke brannsikkerhet. Brannvesenet ber deg gjøre noen enkle ting for å hindre at liv går tapt.

Brann campingvogn

En brann i en campingvogn utvikler seg svært raskt. Bildet er tatt i forbindelse med en øvelse Larvik brannvesen gjorde i 2011.

Foto: Jan Ludvik Refsholt / Larvik brannvesen

Brannsjef Per Olav Pettersen

En fungerende røykvarsler er det viktigste du kan ha i campingvogna, mener brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen.

Foto: ARNT E FOLVIK / VIB

– Ha røykvarsler i campingvogna og sjekk at den virker. Det er det aller viktigste, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen.

I fjor var det 24 branner i campingvogner her i landet. Det er det laveste antallet siden Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap startet statistikken i 2000. Toppåret var 2008 med 65 campingvogner som brant.

I helgen ble en kvinne og en mann fraktet til sykehus med omfattende brannskader etter at det begynte å brenne i en campingvogn på Omrestranda i Nevlunghavn i Larvik kommune.

Tenker brannsikkerhet

Torill Westerheim og mannen har sin campingvogn ved siden av den som brant i helgen. Hun tar brannsikkerheten på alvor.

– Brann er vel noe av det jeg er mest redd for, sier Westerheim.

Påsken er starten på campingsesongen for mange. Tenk brannsikkerhet, sier brannvesenet.

Torill Westerheim har røykvarsler og flere brannslokningsapparater i campingvogna.

Per Olav Pettersen påpeker at det tar svært kort tid før en campingvogn er overtent. Han oppfordrer deg til å ha et brannslokningsapparat lett tilgjengelig, selv om det ikke er sikkert at du rekker å bruke det.

– Oppfordringen er å komme deg ut av campingvogna. Om den blir utbrent kan du kjøpe en ny. Det kan du ikke om livet går tapt, understreker Pettersen.

Kontroller gassutstyret

Mange campingvogner har propanutstyr for matlaging og oppvarming. Utstyr som ikke er brukt på en stund kan være tett eller ødelagt. Brannsjef Per Olav Pettersen oppfordrer deg også til å ha en gassvarsler i campingvogna.

Pettersen sier de driver campingplassene er flinke til å tenke brannsikkerhet. Han ber deg følge campingplassenes informasjon og anvisninger.