NRK Meny
Normal

– Ha en plan ved brann

Kanskje har du vært involvert i en av boligbrannene de må rykke ut til ukentlig i vårt distrikt. I dag kan du uansett møte Vestfolds brannmenn under langt hyggeligere omstendigheter.

Illustrasjon brann brannmann

ÅPEN DAG: Lørdag formiddag kan du få et innblikk i brannmennenes hverdag på Tønsberg og Kopstad brannstasjoner (illustrasjonsbilde).

Foto: JONI SAIJETS / NRK

Lørdag formiddag inviterer nemlig Kopstad og Tønsberg brannstasjoner til åpen dag. Du kan få et innblikk i brannmennenes hverdag mellom klokka 10 og 14.

– Allerede nå kan jeg slå fast at vi har et rekordstort besøk, i alle fall på Kopstad. Det er et totalt organisert kaos, kan man si. Været er supert og alt er på lag med oss. Parkeringsplassen på Kopstad tar over 400 biler, og den er proppfull. Dette er fantastisk, sier en fornøyd Arnt Foldvik, informasjonsrådgiver i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB), når NRK ringer i 12.30-tida.

Han forteller at det var fullt på brannstasjonen i Tønsberg kort tid etter at dørene åpnet. Arrangementene VIB har hatt de siste årene har årlig trukket over 3 000 mennesker fordelt på de to brannstasjonene.

På brannstasjonene i dag kan besøkende blant annet få opplæring i og muligheten til å prøve hjertelungeredning i regi av Norsk Folkehjelp.

Åpen dag på Kopstad og Tønsberg brannstasjoner

FULLT: Arnt Foldvik forteller at det ble fullt på stasjonen i Tønsberg kort tid etter åpning. – Omtrent like mange barn som unge har kommet på besøk så langt.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB)

Seriekoblede brannvarslere viktig

Tall fra VIB viser at det hittil har vært 41 bygningsbranner i Vestfold i år.

– Det er en gjentagende påminnelse om viktigheten av å først og fremst forebygge brann. Brannmannskapenes erfaring er at utfallet av en brann ofte blir langt bedre i familier som har fungerende røykvarslere, gjerne flere koblet sammen. Da varsles hele familien raskt. Dette rådet har de aller fleste heldigvis god kontroll på allerede, sier Foldvik.

– Få har en plan ved brann

Åpen dag på Kopstad og Tønsberg brannstasjoner

FULLT: Arnt Foldvik forteller at det ble fullt på stasjonen i Tønsberg kort tid etter åpning. – Omtrent like mange barn som unge har kommet på besøk så langt.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB)

Ifølge Foldvik er det imidlertid få som har en plan om hva de skal gjøre hvis det oppstår brann, og enda færre har hatt brannøvelse hjemme og avtalt fast møteplass.

– Det er ikke vi som jobber med brann så fornøyde med, sier han.

Foldvik viser til at en undersøkelse fra TNS Gallup avslører at kun to prosent har hatt brann- og rømningsøvelse hjemme, 13 prosent av familiene har avtalt fast møtested ute og 54 % har ikke tenkt noe særlig over hva de gjør ved brann i hjemmet.

– Det siste tallet er skremmende. Vi håper at et besøk på brannstasjonen i dag vil inspirere til brannverninnsats hjemme. Faktum er at de familiene som har en plan og har øvd har langt bedre forutsetninger for å komme fra en brann uskadd.