NRK Meny
Normal

Brannfarlig vær foran langhelga

Engangsgriller er bare ett av faremomentene som kan utløse uregjerlige branner nå som skog- og gressbrannfaren stadig blir større med knusktørt vårvær. Brannvesenet vurderer å innføre totalforbud.

Engangsgrill

Det er risikosport å tenne opp disse de nærmeste dagene. Også langs kysten kan det nemlig utløse gressbranner som sprer seg raskt med de tørre forholdene som råder grunnen mange steder. (llustrasjonsbilde)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

For dem som har oppholdt seg i store deler av Sør-Norge har det vært merkbart lettskyet vær med høye temperaturer den siste tiden. Det er ikke bare positivt for våryre nordmenn, for skogbrannfaren nærmer seg nå det aller høyeste nivået, opplyser Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB).

Les også:

I skog og mark er det ikke tillatt å tenne verken bål eller annen ild i brannvesenets nedslagsfelt fra Tjøme i sør til Holmestrand i nord. Det er faktisk nå så tørt i naturen at det skal forsvinnende lite til før en brann kan oppstå.

Det er heller ikke varslet nedbør av betydning de nærmeste dagene. Derfor kan det innføres forbud mot langt mer enn bare å tenne bål.

– Vi vurderer situasjonen fra dag til dag. Nå er vi på det nest høyeste nivået på skogbrannindeksen, og kan innføre totalforbud mot å gjøre opp ild i hele fylket, sier brannsjef i VIB, Per Olav Pettersen til NRK.no.

Brannsjef Per Olav Pettersen

Brannsjefen ser helst at folk unngår engangsgriller, som også har en miljømessig ulempe ved seg.

Foto: ARNT E FOLVIK / VIB

Foretrekker flergangsgrill

– Så venter vi at mange kommer til å dra ut i naturen for å grille i sammenheng med den langhelga som mange får fra 1. mai på torsdag, sier han.

Pettersen går derfor ut med en tindrende klar oppfordring til grillivrige og sollengtende nordmenn.

– Når det gjelder engangsgriller er nok ikke det akkurat min favorittype. Jeg merker meg at en del tar med seg en turgrill som de håndterer bedre enn engangsgrill. Det må gjerne være flere som bruker slike flergangsgriller, sier han.

Kan få politiet på deg

Selv om du unngår å bli en brannstifter risikerer du å måtte betale dyrt for uvettig bruk av ild i naturen.

– Er det uforsvarlig grilling for eksempel, kan politiet gi deg bot for det, minner Pettersen om.

Om du er usikker på hvordan du bør håndtere engangsgrill, se egen faktaboks.