NRK Meny
Normal

– Jeg blir forbanna

Vestfold-bønder samlet seg i Tønsberg i dag for å protestere mot statens tilbud i årets jordbruksoppgjør.

Sigbjørn Grøtterød.

Storbonde i Vestfold, Sigbjørn Grøtterød, reagerer med sinne. Her sammen med nestlederen av Vestfold Bondelag, Harald Lie.

Foto: Helena Rønning / NRK

Tirsdag denne uken brøt bondeorganisasjonene forhandlingene fordi de mener tilbudet om 150 millioner kroner ekstra neste år er altfor lavt.

– Avstanden mellom partene er meget stor. Det gjelder både rammen og fordelingen. Jeg beklager at det ikke var mulig å komme til en løsning, men vi kunne ikke gå med på premissene som staten la opp, sa bondelagsleder Nils T. Bjørk til NRK.no.

Mens landbruksministeren, Sylvi Listhaug, sa at regjeringen har forsøkt å strekke seg langt for å komme til en enighet. Hun sa tirsdag at de stod overfor to alternativer.

– Det var å fortsette den seigpininga norsk landbruk har vært gjennom de siste åra, eller starte en ny kurs hvor vi i større grad produserer det forbrukerne vil ha, der vi prioriterer sterkere de som lever av å være bonde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Å så på steingrunn.

Bøndene viste sin misnøye ved å så på steingrunn – noe de mener er det regjeringen gjør.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Det strider mot mine prinsipper

Onsdag stilte et titalls bønder med traktorer seg utenfor Statens Hus i Tønsberg for å gi en tydelig beskjed til statens fremste representant i Vestfold, fylkesmann Erling Lae. En av de misfornøyde bøndene var Sigbjørn Grøtterød.

– De tar fra de små og skal gi til oss som driver litt større. Det strider mot mine prinsipper. Jeg blir rett og slett forbanna, sier han.

Lae vil ikke mene noe åpent om jordbruksoppgjøret.

Fylkesordfører Per Eivind Johansen (H) er lei for de steile frontene i konflikten.

– Det er sagt at en har en åpen dør for videre forhandlinger, så får vi håpe at begge sider klarer å legge litt prestisje til side. Det går ofte prestisje i slike lønnsforhandlinger, særlig i den fasen de er inne i nå, så får vi se, sier han.

Vestfoldbønder samlet seg i Tønsberg for å protestere mot statens tilbud i årets jordbruksoppgjør.

Bøndene protesterte i Tønsberg onsdag formiddag.