Hopp til innhold

Blinde Noah (15) får heller ikke alle bøkene skolen søkte om

– Vi må lese høyt for ham før prøver.

Noah Arnøy og punktskriftbøker

ØNSKER PUNKTSKRIFT: Noah Arnøy får ikke alle pensumbøkene som punktskriftbøker.

Foto: Igor Tratkowski/privat

Noah Arnøy (15) begynner i tiende klasse på Nærøy ungdomsskole i Kolvereid til høsten. Helt siden han begynte på ungdomsskolen har foreldrene hans kjempet for at han skal få alle pensumbøkene som punktskriftbøker.

– Å lese 40 sider på en e-bok der det kommer opp en og en linje er meget tidkrevende. Vi har lest høyt for Noah foran prøver for at han skal kunne være motivert til å gjennomføre prøven, sier mor Trude Arnøy.

NRK har tidligere omtalt at Ola Gullstrand (13) fra Nøtterøy først fikk avslag på alle punktskriftbøkene skolen mener han trenger. Nå får han 4 av 8 bøker skolen har søkt om.

– Får ikke oversikt

Felles for Noah og Ola er at de får digitale bøker de kan lese med en såkalt leselist i alle fag. Problemet er at både foreldrene og skolene mener tenåringsguttene har bedre læringsutbytte dersom de har en fysisk punktskriftbok i tillegg.

For å forklare hvordan det er å lese en digital bok med leselist, kan du se for deg en dataskjerm der du bare kan se en halv linje med skrift om gangen, sier seksjonsleder i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud.

– Blinde og sterkt svaksynte leser med hendene. Med en punktskriftbok kan de gå opp og ned på en side og få oversikt på samme måte som når du leser med øynene. Med en leselist ser du bare 40 tegn, en halv linje med tekst, om gangen.

Ola leser

FÅR 4 BØKER: Etter å først ha avslått søknaden for samtlige punktskriftbøker, lager Statped nå 4 bøker klare til skolestart for Ola Gullstrand.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

– Planleggingsproblemer

Det er Statped som vurderer søknader om punktskriftbøker og leverer bøker både digitalt og på papir. Begrunnelsen både Noah og Ola har fått er mangel på kapasitet. I Olas tilfelle søkte også skolen noen uker senere enn en anbefalt tidsfrist Statped har satt.

Niels-Erik Mathiassen

– EN UTFORDRING: Niels-Erik Mathiassen i Statped sier det skaper utfordringer når flere enn vanlig bestiller punktskriftbøker.

Foto: Statped

Avdelingsdirektør ved avdeling for læringsressurser og teknologiutvikling hos Statped, Niels-Erik Mathiassen, sier at det ikke er snakk om mangel på penger, men at det er et planleggingsproblem.

– Ressursene våre er tilpasset en gjennomsnittlig produksjon. Det er uvanlig at ungdomsskoleelever bestiller så mange punktskriftbøker. Dermed blir det en utfordring å få laget alle bøkene på papir, sier Mathiassen.

Får kanskje bøker etter hvert

Ola Gullstrands far, Tage Gullstrand, er ikke fornøyd med forklaringen fra Statped.

– Statped burde være i forkant og være i dialog med skolen. De visste jo at Ola har hatt punktskriftbøker gjennom hele barneskolen, og da er det mulig å planlegge at han skal ha det også på ungdomsskolen.

På spørsmål åpner imidlertid Mathiassen for at det kan hende Ola får bøkene skolen har bestilt etter hvert.

– Han får fire bøker til skolestart. Så må vi se hvordan vi kan få de andre bøkene skolen har bestilt inn i vår produkjsonsplan.

Mathiassen er på ferie og har ikke hatt tid til å sette seg inn i saken til Noah Arnøy. Han sier det er uvanlig dersom det stemmer at Arnøy har fått avslag på bøker tre år på rad.

– Det er ikke vanlig at man får avslag på punktskriftbøker. Generelt får man det man bestiller.

Tage Gullstrand

FÅR STØTTE: Tage Gullstrand har fått støttende ord både på butikken der han jobber og på Facebook. – Noen har til og med vurdert å starte kronerulling for å få bøkene på plass, sier han.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark