NRK Meny
Normal

Mister NAV-støtte – har fortsatt samme behov

STOKKE (NRK): Magnus Rød, som er blind, mister det meste av Nav-støtten sin når han om kort tid fyller 18 år. Det på tross av at ingen av behovene hans endrer seg da.

Magnus Rød (17)

FÅR MINDRE: Selv om Magnus er helt blind er han en lidenskapelig skiløper. Etter at han fyller 18 år vil han bare til å få en tredjedel av NAV-støtten han tidligere fikk, selv om livssituasjonen hans ikke forandrer seg.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Jeg mener at Nav ikke ser helheten i livssituasjonen min. Min økonomiske situasjon endrer seg ikke fra jeg er 17 til jeg blir 18, men det virker det som NAV tror, sier Magnus Rød fra Stokke.

Når han fyller 18 år, minker stønadene hans fra 5 300 kroner i måneden til 1 700. Rød satser stort på ski, og går på idrettslinja på videregående skole. Det betyr store utgifter til skitreninger.

Føler seg straffet

Cirka 650 av de 1 700 kronene Rød får etter fylte 18 år skal gå til transportutgifter. Han føler seg straffet fordi han er så aktiv som blind.

Magnus Rød

AKTIV: Magnus Rød går på idrettslinje på videregående og trener ski 10- 15 timer i uka.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Derfor, og fordi jeg tar videregående over flere år, tar det lengre tid før jeg eventuelt kan få arbeidsavklaringspenger. Andre 18-åringer kan dekke inn kjøreutgifter ved å jobbe, men ikke jeg.

Nav-vedtaket sier at Rød månedlig selv skal dekke 1 000 kroner i kjøreutgifter etter at han fyller 18.

– Manglende kapasitet og tid gjør at jeg ikke kan ha deltidsjobb. Kroppen trenger hvile for å få fremgang i trening, og med et ganske tøft skoleløp ved siden av er hverdagen full. Som synshemmet tar alt lengre tid og mer energi.

– Ingen er like

Røds mor ba om et møte med Nav Stokke allerede for ett år siden, for å

Gro Anita Rød

IKKE MØTT DEM: – Det er litt rart at NAV ikke har villet møte Magnus, slik at de kunne forstått situasjonen hans bedre. Vi har bare fått et vedtak, og føler ikke at NAV har sett så mye på søknadspapirene vi sendte inn, sier Magnus sin mor, Gro Anita Rød.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

diskutere mulige løsninger for sønnen etter 18-års dagen, men det har NAV sagt nei til.
Mor og sønn mener at Nav-vedtaket vitner om at Norge ikke er et likestillingssamfunn.

– Jeg blir litt provosert. Det virker som Nav bare har kommet med et standardsvar, og da synes jeg ikke etaten fungerer som den skal. I likestillingssamfunnet Norge er ingen like – heller ingen funksjonshemmede, sier Magnus.

Ifølge Nav-leder i Stokke Jessica Sørensen får Rød mindre i stønad hovedsakelig fordi han blir myndig.

– Jeg skjønner godt at situasjonen blir utfordrende, men loven sier at foreldrene fortsatt har forsørgelsesplikt så lenge Rød går på videregående og er under 19 år.

Arbeidsavklaringspenger uaktuelt

Ifølge Sørensen er det ikke et alternativ med arbeidsavklaringspenger, fordi Magnus er under 19 år og i utdanning.

– Nav Stokke sa nei til å møte familien fordi vi kunne gi dem nødvendig veiledning over telefon. Det vil alltid være hull i et regelverk, det er veldig vanskelig å favne alle ulike individuelle situasjoner, sier hun.

Statssekretær Torkil Åmland i Arbeids- og Sosialdepartementet skriver i en e-post at han på prinsipielt grunnlag ikke kan gå inn på enkeltsaker, men at det ser ut som Rød faller mellom to stoler i lovverket.

– Regjeringa vil tette hullene i det sosiale sikkerhetsnettet og vurdere vilkårene for rett til arbeidsavklaringspenger. Derfor har regjeringa begynt å gå gjennom alle velferdsordninger.