NRK Meny
Normal

Ble tilbudt over 20 millioner kroner

Allerede før han vant VM, ble eierne tilbudt mellom 20 og 30 millioner kroner for travhesten Papagayo E. Men de vil ikke selge.

Eierne av travhesten Papagayo E er tilbudt over 20 millioner kroner for å selge hesten.

Papagayo E får slappe av i noen dager hjemme på Vivestad i Re.

Etter en lang reise fram og tilbake til USA for å delta i verdensmesterskapet for travhester, er Papagayo E tilbake på Vivestad i Re i Vestfold. Den fem år gamle hingsten imponerte med seier på Yonkers-banen i New York, og teamet rundt Papagayo kunne innkassere 4,2 millioner kroner i premiepenger.

3 millioner euro

Tidligere i år satte hesten norgesrekord da han vant Kjell P. Dahlströms minneløp i Sverige. Etter løpet ble det klart for de to eierne at hingsten er verdt veldig mye penger.

– Da tok det bare ti minutter før telefonen ringte fra hele Europa. Alle ville kjøpe Papagayo, det kom tilbud fra både Frankrike, Belgia, Finland og Sverige, sier en av eierne, Tom Andersen fra Vear utenfor Tønsberg.

De største tilbudene var på 3 millioner euro, mellom 20 og 30 millioner norske kroner.

– Men jeg har hele tiden sagt at hesten ikke er til salgs, sier Andersen.

Papagayo E og Ulf Ohlsson

Papagayo E og kusk Ulf Ohlsson under VM-løpet i USA.

Foto: Eirik Stenhaug / Equus media / NTB scanpix

«Selger du hesten, skiller jeg meg»

Da Andersen takket nei til det første konkrete budet, var han imidlertid ikke helt sikker på at han hadde tatt riktig avgjørelse.

– Da sa jeg til medeier Claes Sjölin at jeg kanskje hadde gjort noe dumt, og spurte ham hva han syntes om å takke nei til en slik sum. Før han rakk å svare sa kona hans «selger du den, Claes, så skiller jeg meg». Da visste jeg at jeg hadde gjort noe riktig, ler Andersen.

Papagayo E da han var 7 timer gammel

Papagayo E da han var 7 timer gammel, sammen med eier Tom Andersen.

Foto: Privat

Eierne har fulgt Papagayo hele livet, siden de fikk parret moren og faren hans.

– Vi ønsker å beholde hesten og være med Papagayo gjennom hele karrieren. Jeg har holdt på med travsport i 40 år, og kan ikke selge når vi endelig har fått en slik superhest.

– Enorm glede

Teamet rundt Papagayo E beskriver USA-turen som fantastisk. Ingen var i utgangspunktet forberedet på at hesten skulle bli verdensmester.

– Da starten gikk og han fikk en fin posisjon, trodde jeg faktisk at han kunne bli blant de tre beste. Men rundt siste sving så jeg at han kunne ha mulighet til å vinne. Det var en helt utrolig følelse, jeg trodde ikke det var mulig, sier trener Jan Kristian Waaler.

Tom Andersen sier verdensmesterskapet er noe av det største han har opplevd.

– Det er en så enorm glede. Dette er minner både vi og barna våre kommer til å glede oss over hele livet. Det ville jeg aldri ha gitt fra meg.