Hopp til innhold

Ble stjerne i Parkinson-film

Trygve Andersen fra Sandefjord var bankdirektør. For fem år siden fikk han sykdommen Parkinson. Nå er han stjerne i forbundets jubileumsfilm.

På stiftelsesdagen mandag 10. november markerte Norges Parkinsonforbund sitt 30-årsjubileum. På programmet sto konsert med artisten Anita Skorgan i Kulturkirken Jakob i Oslo.

I forbindelse med jubileet har også forbundets nye opplysningsfilmer blitt presentert, og Trygve Andersen fra Sandefjord er hovedperson i en av filmene.

Trygve Andersen.

Trygve Andersen har hovedrollen i filmen «Krøll i rulletrappa».

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

Den tidligere banksjefen i Sparebank1 forteller at det var gøy å se seg selv som skuespiller.

– Det har bare vært positive tilbakemeldinger. Folk har vært veldig begeistret og sagt at det er flott gjort at jeg stiller opp, sier Andersen til NRK.

Brukte skjult kamera

I filmen «Krøll i rulletrappa», som du kan se øverst i artikkelen, spiller Andersen en person med symptomet «freezing». Det innebærer at kroppen helt uten forvarsel plutselig stopper opp. Beina vil ikke bevege seg.

LES OGSÅ:

Noen har sikkert opplevd å se mennesker med parkinson få «freezing» i ulike sammenhenger, men ikke skjønt at dette er et symptom på Parkinsons sykdom.

Derfor ble det bestemt at filmen skulle gjøres med opptak ved hjelp av skjult kamera. Det ble gjort i en rulletrapp på et kjøpesenter i Drammen.

– Det var en utfordring fordi jeg skulle sperre hele trappen slik at folk ikke kom forbi. Folk spurte om jeg var syk. Når jeg forklarte at jeg hadde Parkinson var folk veldig hjelpsomme. Da måtte jeg fortelle at det var skjult kamera, sier Andersen.

Søler halvliter

Det er også en sandefjording som er hovedperson i en av de andre opplysningsfilmene.

Nils Bøvre har også Parkinson, og i filmen «Halv halvliter» er det skjelving som er tema. Det er et typisk symptom ved Parkinsons sykdom.

Også denne filmen er tatt opp med skjult kamera. Den kan du se her:

Viktig med humor

Generalsekretær i forbundet, Magne Wang Fredriksen, er også fra Vestfold.

Han understreker at målet med filmene er å øke forståelsen og kunnskapen om Parkinson blant folk flest.

– Vi har stor tro på at de aller fleste har et behov for å vite mer om denne sykdommen, sier Wang Fredriksen til NRK.

– Er det sånn at folk flest tror de vet?

– Jeg tror de fleste tror de vet litt. De fleste forteller at de egentlig ikke vet så mye om Parkinson, sier generalsekretæren.

Wang Fredriksen sier at det er viktig å bruke humor i filmene for å komme ut med et budskap som i utgangspunktet er alvorlig og trist.

– Dette med humør hjelper ekstra godt når man har Parkinson, avslutter Trygve Andersen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark