Hopp til innhold

Det tar et halvt år å lage ett trekkspill

Birger Olsen (86) jobber syv dager i uka. Han er stø på handa og har et godt syn, og det er viktig når du lager et instrument som består av tusenvis av deler. Hans eneste bekymring er hvem som skal overta.

Birger Olsen

Birger Olsen (86) lager trekkspill syv dager i uka. Om kvelden holder han spillekunnskapene ved like.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Verkstedet hans er fullt av verktøy, maskiner og deler i mange fasonger, men Birger Olsen (86) fra Nøtterøy har full kontroll over hvor alle ting ligger. Det må han ha, for det er ikke hvem som helst som kan sette sammen et trekkspill bestående av flere tusen deler.

Han er muligens den eneste i landet som lager trekkspill nå. Det er en jobb som krever nøyaktighet og masse kunnskap. Birger har flust av begge deler. Han drev musikkforretning i mange år før han skiftet beite og ble trekkspillprodusent. Valget var ikke tilfeldig, for han har vokst opp med trekkspill i familien.

– Jeg tok kontakt med den italienske ambassaden for å komme i kontakt med trekkspillfabrikanter i Italia. Da jeg fikk kontakt med fabrikanten Excelsior, ble jeg veldig glad. Det er et fantastisk instrument som faren min også spilte på.

– En interessant jobb

Dermed ble det Italia-tur med grundig opplæring, og for 20 år siden fikk Birger Olsen agenturet for Excelsior her i landet.

Han har etter hvert opparbeidet seg solid erfaring, og det trengs. Et trekkspill består av mange tusen deler, og det er ikke gjort i en håndvending å sette det sammen.

– Grunnlaget mitt er at jeg har god greie på mekanikken, og jeg lager delene selv når noe må repareres. Det er viktig å være nøyaktig i dette yrket, men jeg vet hvordan det skal bli. Det er en interessant jobb!

Birger Olsen lager trekkspill

Det gjelder å være stø på handa og ha et godt syn.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

To trekkspill i året

Tynne metallstenger skal formes, sveises og plasseres, ørsmå skruer skal holde litt større deler sammen, tonestokker skal utformes i riktig type treverk og skinnlapper må festes med voks for å få den rette tonen. For ikke å snakke om at spillet ikke må trekke falsk luft.

Det er mye å tenke på, og det å lage et trekkspill tar omkring seks måneder i Birgers verksted. Det er blitt 38 trekkspill fra hans hånd til nå. Det kommer kulturskoler her i landet til gode, for Birger bidrar med vedlikehold av skolenes trekkspill og med råd knyttet til opplæring.

Bekymret for yrkets fremtid

Birger trives i verkstedet sitt. Han håper han kan holde på i noen år til, for formen er god og synet er skarpt. Men han er bekymret for fremtiden til dette yrket.

– Jeg håper at noen unge folk kan bli interessert. De kan få opplæring her hos meg.

Birger Olsen

Dersom noen vil velge et utradisjonelt yrke, kan Birger Olsen være behjelpelig med opplæring innen trekkspillproduksjon.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark