Hopp til innhold

«Pimp my dog»

Rosita har fått ny sveis. Nå håper 15 etterutdannede hundefrisører flere vil følge moten.

Hund hos frisøren

Rosita var blant rundt 70 hunder som fikk en ny stil i Re.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Hundefrisering, eller «grooming», er populært i andre deler av verden, forteller Natalia Munoz.

Hun står midt i festsalen på Holt gård i Re som er omgjort til en hundepelssalong. Her blandes lydene av føner, bjeff og snakking på spansk og norsk.

Munoz hadde lyst til å lære mer om hundefrisering og hyret like godt inn tre proffe hundefrisører fra Chile.

Hun er profesjonell «Dog Groomer» og elsker hunder og kjæledyr.

På nettet søkte hun etter kursdeltakere, og sist uke var 15 hundefrisører samlet i ti dager for å lære mer.

Natalia Munoz

IDEFIX: Natalia Munoz viser fram Bichon Frisé hunden Idefix. Det er hundeeieren Oda Tiller som kom med ideen om å farge hunden som en panda. Fargen som er brukt er permanent men ikke skadelig for hunden.

Foto: Helena Rønning / NRK

Klipping og farging

Natalia Munoz forteller at nesten 70 hunder har vært innom som modeller i løpet av uka. Hun har organisert det hele og også fungert som tolk.

De har vært gjennom et omfattende program. 3 dager handlet om puddelklipp i alle størrelser, 1 dag var det handlerseminar, 1 dag "Creative Grooming" og fletting av pelsen, 2 dager var satt av til kreativ farge og klipp, 2 dager "asian-Style" klipp og 2 dager napping/trimming.

– To av instruktørene her er har mer en 22 år erfaring i "showgrooming" en av dem er en anerkjent handler, en av de beste i Sør Amerika, forteller Natalia.

– Så det meste av kurset gikk til utdanning i stell av pels og klipp til utstillingshunder, fortsetter hun.

Mellom fønere, frisørsakser og hundebånd står Vera Sanda. Hun har reist fra Kvinesdal hvor hun startet sin egen hundefrisørsalong i januar.

To afganske mynder blir nappet.

KONSENTRASJON: Vera Sandal (t.h.) og Astrid Halseth (t.v.) napper hver sin Afghanske mynde. Vera sin modell har ikke blitt nappet før, og kjeder seg, for dette tar tid.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Jeg er utdannet frisør også. Her har vi lært ulike klippemetoder og farging. Det er ikke så mye av det i Norge ennå, men vi har i alle fall lært det, ler hun.

Trendy

Bischon med rosetthale
Foto: Helena Rønning / NRK

– I Brasil er det mer vanlig å stelle hundene sine hver uke, sier Munoz.

Hun tror det kommer av hundene lever tettere på menneskene der enn her. Det er mer vanlig å ta de med i sengen for eksempel.

– Og da er det hyggelig at hundene er skikkelig reine, sier hun.

Hun opplever at flere og flere i Norge er interessert i «grooming av hund».

– Når ikke det er skadelig for hunden, så hvorfor ikke? smiler hun.

Gisela Gonzolez med Rosita.

CHILE: Gisela Gonzoles er en av tre instruktører som er flydd inn fra Chile. Hun har akkurat vært i Thailand på en av verdens mest anerkjente "grooming"-skoler. Hjemme i Chile driver hun et akademi for å utdanne hundefrisører.

Foto: Helena Rønning / NRK

Hva sier hunden?

– Får du mange kommentarer på at dette kan være dyreplageri?

– Ja, det er selvfølgelig at mange sier at dette er dyremishandling. Og folk sier at hunder må få lov til å være hunder, løpe i skogen og bli skitne. Men hvis folk har lyst og det ikke er skadelig for hundene, så hvorfor ikke?

Idefix, som for anledningen har fått navet Panda, møter lykkelig sin eier igjen etter forvandlingen.

– Du er blitt skikkelig kul, ler eier Oda Tiller. – Nå kommer vi til å skille oss ut på spesialsøk-kurset til helgen, fortsetter hun.

Hun forsikrer oss om at «Panda» også får lov til å løpe i skogen og bli skitten. Pandasveisen forsvinner når håret vokser ut.

Natalia Munoz

IDEFIX: Natalia Munoz viser fram Bichon Frisé hunden Idefix. Det er hundeeieren Oda Tiller som kom med ideen om å farge hunden som en panda. Fargen som er brukt er permanent men ikke skadelig for hunden.

Foto: Helena Rønning / NRK