Besteforeldre bør vaksinere seg mot kikhoste

– Mange glemmer at de fleste vaksinene ikke holder i mer enn ti år, sier helsesøster Anne Svendsen.

vaksine

Selv om du har hatt kikhoste før kan du få det igjen. Gjennomgått sykdom gir noen års immunitet, men ikke livslang immunitet.

Foto: Colourbox

Ikke alle vaksinene du får som barn holder livet ut. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at du tar vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert tiende år.

– Mange tror at man bare kan få kikhoste én gang, men det stemmer ikke, sier helsesøster i Sandefjord kommune, Anne Svendsen.

Hun mener mange voksne er for dårlige til å vaksinere seg. Spesielt besteforeldre bør blir flinkere.

– De over 60 år har kanskje ikke så godt immunforsvar som da de var yngre. Når de blir besteforeldre, kan de smitte spedbarna med dråpesmitte. Babyene har ikke immunforsvar i det hele tatt, sier Svendsen.

– Pensjonistene reiser mer enn før

– Jeg har hvert fall ikke tatt nye vaksiner hvert tiende år, forteller Else Bjørg Thorbjørnsen, som er fylkesleder i Pensjonistforbundet Vestfold.

Else Bjørg Thorbjørnsen fra Pensjonistforbundet Vestfold.

Else Bjørg Thorbjørnsen tror ikke de fleste over 60 er klar over at de bør vaksinere seg hvert tiende år.

Foto: Pensjonistforbundet

Hun tror ikke folk flest er klar over at de bør friske opp vaksinene de har tatt.

– Vi besteforeldre er så glad når vi får både barnebarn og oldebarn, men i gledesrusen er det viktig å tenke på hva man kan utsette dem for, sier Thorbjørnsen.

Thorbjørnsen sier dagens pensjonister reiser mye mer enn før, og at de derfor kan være ekstra utsatte.

– Man kan jo være uheldig og få med seg noe smitte hjem, sier hun.

Svært smittsomt

Marianne Riise Bergsaker

Marianne Riise Bergsaker fra Folkehelseinstituttet forteller at det i etterkant av kikhoste er større fare for å få infeksjoner i tillegg.

Foto: Folkehelseinstituttet

– De aller minste barna bør ikke få kikhoste. Hvis man omgås små barn er det viktig å passe på å vaksinere seg, sier overlege Marianne Riise Bergsaker ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet.

Riise Bergsaker forteller at sykdommen smitter veldig lett, og at den først føles som en vanlig forkjølelse.

– Etter en ukes tid starter gjerne den karakteristiske kikhosten, men hvis man er vaksinert eller har hatt kikhoste før kan man få mindre karakteristiske symptomer.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan kikhoste være spesielt farlig for spedbarn, fordi de kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfallene.