Hopp til innhold

Ber kommunene å jobbe mot radikalisering

Flere kommuner har fått beskjed fra statsminister, Erna Solberg (H), om å innføre tiltak i kampen mot radikalisering av ungdom.

Erna Solberg

Statsminister, Erna Solberg (H), kommer med en klar oppfordring til flere kommuner om å innføre tiltak mot radikalisering.

Foto: NRK

Statsministerens kontor har tatt direkte kontakt med 23 kommuner og byer, i kjølvannet av Politiets sikkerhetstjenestes (PST) advarsler om manglende beredskap eller forebyggende aktivitet flere steder, melder Aftenposten.

– Den økende radikaliseringen til ekstrem islamisme og det økende antall nordmenn som blir fremmedkrigere er en av de største utfordringene vi står foran, sier statsministeren til avisa.

– Det er jo noe vi allerede har fokus på, men det forsterker vårt fokus når statsministeren sender ut en påpekning og en sterk oppfordring, det legger jeg ikke skjul på, sier Larviksordfører Rune Høiseth (Ap).

Larvik, sammen med Tønsberg er de to vestfoldkommunene som har mottatt brev fra Statsministerens kontor.

Har satt i gang tiltak

Rune Høiseth

Larviksordfører, Rune Høiseth (Ap), sier kommunen skal se på om de kan forbedre arbeidet de gjør for å forhindre radikalisering.

Foto: Helena Rønning / NRK

Listen på 23 byer og kommuner fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør er satt sammen etter innspill fra blant andre PST.

Høiseth forteller at de tidligere har hatt besøk av PST, som har informert om tilstanden og situasjonen i Larvik, Vestfold og til dels også i Posrgrunn og Skien.

– Allerede for et par år siden tok vi tak i denne problematikken. Vi tok da initiativet til en dialog med alle trossamfunnene, og vi har en god dialog også i dag.

Høiseth ønsker å trekke frem politirådet i kommunen som består av noen fra politiet, administrasjon, og også en SLT-koordinator, som har koblingen inn mot de akitvitene kommunen tilbyr ungdommer, som han mener gjør en god jobb for å forhindre radikalisering.

Også i grunnskolen og på Thor Heyerdahl videregående skole er det fokus på dette ifølge Høiseth.

Han mener gode oppvekstvilkår, oppvekstmiljøer, organiserte eller uorganiserte fritidstilbud også er svært viktig å for å få til en god integrering å forhindre radikalisering.

– Hvorfor blir Larvik trukket frem som en av disse 23 kommunene tror du?

– Det blir å spekulere, men det er ingen hemmelighet at Larvik har vært nevnt tidligere i forbindelse med terroraksjoner i utlandet. Jeg vil tro det kan være noe av bakgrunnen, sier Høiseth.

Flott med demonstrasjon mot IS

Tønsbergordfører, Petter Berg (H), har vært i kontakt med rådmann, som skal lage en orienteringssak til bystyret som følge av brevet.

– Ved å sette dette på dagsorden igjen er det med på å øke bevisstheten blant de som jobber med barn og unge. Det er viktig at de tar kontakt med politiet om de har mistanke om at ungdommer er i ferd med å havne på feil spor, sier Berg.

Petter Berg.

Tønsbergordfører, Petter Berg (H), sier kommunen igjen skal sette arbeid for å motvirke radikalisering på dagsorden.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

På lik linje med Larvik har Tønsberg kommune hatt fokus på problematikken i politirådet. PST har også informert kommunen om hva de bør være oppmerksomme på.

Berg er også godt fornøyd med at muslimene selv tar sterk avstand , ved å demonstrerer mot IS, som de gjorde i Tønsberg forrige lørdag.

– Det viser at de selv tar tak i problematikken og det er med på dempe radikaliseringen, sier Berg.

Viktig med god integrering

Høiseth ønsker nå, som følge av brevet fra Statsministerens kontor, igjen å ta opp temaet i politirådet og også i formannskapet.

– I første omgang er det naturlig for meg at vi igjen løfter det i politirådet vårt, og ser i hvilken grad vi klarer å sette i gang et mer konkret arbeidet. Rådmannen må også se på om vi kan utarbeide en ny handlingsplan mot ekstremisme og radikalisering.

– Hvor viktig er det å jobbe med dette, slik du ser det?

– Det å ha en handlingsplan mot ekstremisme og radikalisering er kjempe viktig, vi ser jo i samfunnet og verden rundt oss hva som skjer. Det er helt ubegripelig for meg og oss i Larvik når vi ser hva som skjer i IS-sammenheng, og den rekrutteringa som foregår, avslutter Høiseth.

De som får brevet i tillegg til Larvik og Tønsberg er Tromsø, Harstad, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Skien, Porsgrunn, Tønsberg, Fredrikstad, Halden, Sarpsborg, Moss, Drammen, Skedsmo, Hønefoss, Gjøvik, Hamar og Lillehammer.



Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark