Hopp til innhold

Ber nordmenn ta steget og #hilsforfaen

Bevæpnet med Instagram og mobiltelefon skal tre ungdommer fra Larvik bekjempe fremmedfrykt og fordommer i samfunnet, men de trenger din hjelp.

Hilsforfaen2

OPPSØKER FREMMEDE: Thea Yttervik, Beri Ahmad og Martine Hellen Johannessen tar en selfie med Kari Engeland Kristiansen som de aldri har møtt før.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Vi utfordrer ikke bare andre med dette, men også oss selv, sier Thea Yttervik, elev ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

Da elevene ble utfordret til å finne måter å bekjempe fremmedfrykt på, tok Yttervik, Beri Ahmad og Martine Hellen Johannessen utfordringen på strak arm.

«Hils for faen»

– Vi er ikke så veldig utadvendte mot fremmede, så nå vil vi at folk skal snakke med andre og bli kjent med nye mennesker, sier jentene.

Det var Østlands-Posten som først omtalte saken.

Jentene startet kampanjen «Hils For Faen», som går ut på at man skal hilse på fremmende mennesker.

På instagramkontoen @hilsforfaen oppfordrer de folk til å ta en selfie med en fremmed person. Bildet kan merkes med hashtagen #hilsforfaen og jentene vil laste opp bildet.

Hilsforfaen1

IKKE FARLIG: Jentene på Thor Heyerdahl videregående skole sier det ikke er farlig å si hei til fremmende mennesker.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Mer bevisst

Selv merker jentene at de har blitt mer åpne som personer etter de startet prosjektet.

– Jeg snakker mer med de bak kassen på butikken, og har tatt steget ut av min egen boble, sier Yttervik.

Tilbakemeldingen på prosjektet ifølge jentene vært gode.

– Mange synes det er kult konsept, sier dem.

Nå håper de prosjektet slår an slik som Ice bucket challenge, der kjente og ukjente lastet opp en filmer på nettet, hvor man tømte en bøtte med is over seg selv for å skape oppmerksomhet rundt sykdommen ALS.

Nordic safe cities

Erica Gutterød Dabe

KOORDINATOR: Erika Gutterød Dabe.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Opptakten til prosjektet er Larvik kommune som er en del av Nordic safe cities og Nordisk ministerråds samlinger av byer som vil jobbe mot radikalisering.

– Målet med prosjektet er at Larvik skal bli et mer åpent samfunn, og bli den første byen i Norden uten fordommer og vold. Her håper vi ungdommene våre kan bidra, sier koordinator Erica Gutterød Dabe i Larvik kommune.