Hopp til innhold

Ber mormoren om hjelp

Familien til barn som er utsatt for overgrep ber mormoren til den drepte åtteåringen fra Kodal om hjelp.

Ragnhild Gjerstad

Ragnhild Gjerstad ved barnebarnets grav.

Foto: NRK

Både foreldre og besteforeldre som føler seg maktesløse når saker om vold og incest mot barn blir henlagt ber om råd for hva de skal gjøre for å komme videre med saken.

Får henvendseler hver dag

- Jeg får masse brev og henvendelser hver dag av folk som lurer og spør om hvordan vi gjorde ting. Jeg råder de så godt jeg kan, og hjelper så langt det er mulig, forteller åtteåringens mormor, Ragnhild Gjerstad, til NRK.

Dødsfallet mot Ragnhild Gjerstads åtte år gamle barnebarn ble først henlagt av politiet som intet straffbart forhold.

Ga seg ikke

Men Gjerstad var overbevist om at guttens stefar var skyld i dødsfallet og kjempet en lang kamp for å få påtalemyndighetene til å reise tiltale mot stefaren.

Denne kampen har blitt lagt merke til av andre foreldre og besteforeldre som ber om råd når politiet har henlagt saker hvor barn har vært utsatt for både incest og vold.

- Det er voldssaker og saker som politiet har henlagt som familien mener må sjekkes nøyere, sier mormoren.

I Norge er det mellom fem og seks dødsfall i året hvor det er snakk om omsorgssvikt, mishandling og drap

Rettsmedisiner Torleif Rognum

Flere barn dør hvert år

Gjerstad ønsker av hensyn til de som har tatt kontakt ikke å fortelle hva slag tilfeller det dreier seg om, men bekrefter at noen av henvendelsene gjelder saker hvor barn har dødd en unaturlig død. Rettsmedisiner Torleif Rognum sier det hvert år dør barn som utsettes for grov vold i familien.

- I Norge er det mellom fem og seks dødsfall i året hvor det er snakk om omsorgssvikt, mishandling og drap, forteller Rognum.

- Stå på, ikke gi deg

Tirsdag denne uken ble det klart at Høyesterett avviste anken til stefaren til Gjerstads åtte år gamle barnebarn. Han må dermed sone åtte år i fengsel for å ha mishandlet gutten til døde. Men det at saken først ble henlagt er ikke enestående.

- Problemet med denne type dødsfall, og også saker der barn overlever med alvorlige skader, er jo at dette er så ille at man ønsker å tenke at det ikke er mulig. Det kan gjelde politiet, helsetjenesten og barnevernet. Alle ledd kan fortrenge dette, sier Rognum.

Ragnhild Gjerstad råd til folk som tar kontakt er å ikke gi seg før de får svar på hva som har skjedd.

- Man skal stå på og ikke gi seg, det hjelper.

Les: Stefar må sone åtte år

Les også: Barneombudet mener alle sviktet

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark