NRK Meny
Normal

Mener Re må straffes

Samarbeidsrådet for biologisk mangfold ber Fylkesmannen straffe Re kommune etter felling av fredet eik.

Christian Steel

Christian Steel i SABIMA mener kommunen brøt loven da de felte eika.

Foto: SABIMA

Eika sto her ved Våle sykehjem

Eika stod utenfor Våle sykehjem.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Sent i vinter ble en 160 år gammel hul fredet eik, med en omkrets på neste tre meter, felt utenfor Våle sykehjem.

Kommunen mente treet var en sikkerhetsrisiko fordi det slapp grener på bakken av og til. En ansatt i teknikk- og næringsvirksomhetsetaten tok avgjørelsen om å felle treet sammen med skogbrukssjefen.

– Denne avgjørelsen var slett og et brudd på miljømangfoldsloven, sier generalsekretær i SABIMA, Christian Steel til NRK.

Nå har organisasjonen sendt et brev til Fylkesmannen. I brevet ber de Fylkesmannen i Vestfold vurdere å ilegge Re kommune en miljøerstatning.

Hult eiketre

Gamle eiketrær kan bli opp mot 1000 år gamle og det kan leve opp mot 1000 arter i og av treet. Jo eldre de blir, jo flere arter.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Slike eiker, særlig de hule, er rike på liv. Opp mot 1000 arter kan leve i og av gamle eiker. De har krav på beskyttelse og det er ikke gjort i dette tilfelle, forteller Christian Steel.

– Men forstår du ikke sikkerhetsvurderingen kommunen gjorde?

– Jo, men vi har snakket med fagfolk som sier at treet lett kunne sikres uten at det ville kostet mye penger. En eik har utrolig lang leveringstid. Den vokser i 200 år, lever i 200 og dør i 200 år. Jo eldre treet blir jo rikere blir det på liv og dette treet hadde mange år igjen, sier Steel.

Arne Johnsen

Arne Johnsen er virksomhetsleder for teknikk og næringsvirksomhet

Foto: John-André Samuelsen / NRK
Regner med at riktige vurderinger ble gjort

Virksomhetsleder for teknikk- og næringsvirksomhet etaten, Arne Johnsen, sier han ikke visste om at treet ble felt i vinter.

– Men, avgjørelsen til min ansatt er gjort i dialog med skogbrukssjefen og jeg regner med at alt er gjort etter forskriftene.

Fylkesmannen har bedt om en forklaring på hvorfor treet ble felt og noe Johnsen allerede har sendt.

– Hva tenker du om at Sabima vil at Fylkesmannen skal vurdere en miljøerstatning?

– Det er opptil dem å sende brev. Jeg skal forholde meg til hva Fylkesmannen sier hvis Fylkesmannen velger å gå videre med saken, sier Johnsen.

Saken er ikke behandlet hos Fylkesmannen ennå.