Hopp til innhold

Ber folk om å tenke seg om når de snakker til gravide

– Når du er gravid er du tydeligvis et serveringsfat for negative kommentarer om kropp og vekt, sier nybakt trebarnsmor.

Gravid dame

KOMMENTARER: Gravide kvinner kan få servert mange rare spørsmål og kommentarer, men ikke alt er like greit å si. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Å, hei! Der kommer bolla!

– Woah! Du har fått svære pupper.

– Er du sikker på at det bare er én? Nå er du VELDIG stor.

– Fy flate, for en ræv du har fått!

Margrethe Westerwald og Anne Marie Sara Isaksen sitter med hver sin lille gutt på armen. For bare noen måneder siden gikk de ut av svangerskapene sine, men sitter igjen med litt blandede følelser av hva de fikk høre underveis i graviditeten.

– Det var en dame som kom til meg bare noen uker før termin og sa til meg: sånn som du ser ut nå, sånn så jeg ut da jeg skulle ha tvillingene mine, forteller Isaksen.

Nybakte mødre

UBEHAGELIG: Anne Marie Sara Isaksen sammen med Martin (4 mnd.) og Margrethe Westerwald med Victor Severin (5 mnd.) har begge fått ubehagelige kommentarer av folk i svangerskapet.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Deler erfaringer

– Når du er gravid er du tydeligvis et serveringsfat for negative kommentarer om kropp og vekt, sier Westervald.

Hun og Isaksen er langt fra alene. På Facebook deler flere kvinner ugreie kommentarer de har fått under graviditeten.

:Naken i dusjen på bading med gamle damer. «Nei Gud så svær og diger du har blitt nå». Takk for den 🙈😨
:Jeg skal ikke gå med nål i nærheten av deg i tilfelle den sprekker.
:Så når skal du kalve?
:Gud! Så svær ræv du har fått, visste ikke at det fugte med gravidmagen.
:Skulle ikke tru du har hatt brystreduksjon. Puppene dine er gigantiske, jaja melkeku blir du ihvertfall.
:Bare kast i deg maten du, du spiser jo for to.

Graviditet: en egen objektiv tilstand

Psykolog Elke Rønningen tror at en av årsakene til at folk kommer med merkelige kommentarer til gravide, er at noen da kan miste de sosiale normene.

– Noen opplever at en gravid person er to ting: Det er personen og det er graviditeten som en objektiv tilstand, som man fritt kan kommentere og stille spørsmål til, sier hun.

Psykolog Elke Rønningen

SI IFRA: Psykolog Elke Rønningen mener at gravide burde sette grenser for seg selv, og si ifra når noen kommentarer blir sårende.

Foto: Privat / iCUE

Hun tror at folk ikke alltid er oppmerksomme på hva en graviditet innebærer, og at det ofte kan være sårende å få slike kommentarer.

Psykologen mener derfor at folk burde få en slags opplæring på hvordan man bør snakke med gravide.

– Det gjør ingenting om man som gravid bidrar litt og setter de grensene for seg selv. Man kan si til folk at det oppleves som invaderende eller sårende å bli spurt om sånne ting.

Fruktbare og vakre

Westerwald og Isaksen er enige i at noen burde få litt mer opplæring i hvordan man prater til gravide. De har lagt merke til at det ofte er den eldre generasjonen som har kommet med bemerkninger, og kanskje spesielt menn.

– De ser nok på gravide damer som fruktbare og noe meget vakkert. Om de selv har opplevd en kone som har vært gravid, får de et tilbakeblikk og de faller rett inn i det. Jeg ser at de elsker barn, men de elsker gravide like mye, ler de.

I dag kan de le av kommentarene de fikk i svangerskapet, men sånn har det ikke alltid vært.

– Da jeg var gravid som 20-åring, gikk det veldig inn på meg og jeg gråt mye. Denne gangen prellet det mer av meg. Jeg tok det ikke til meg i det hele tatt. Jeg orket ikke, sier Westerwald.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark