NRK Meny
Normal

Skolen ber elevene holde seg unna Jodel

Flere ansatte ved Sandefjord videregående skole overvåker nå hva elevene skriver på applikasjonen Jodel. Ledelsen ber elever ved skolen om å holde seg unna appen.

Jodel

STENGT AV: Meldinger fra applikasjonen Jodel. Onsdag kveld opplyste Jodel-teamet at de har stengt av applikasjonen i noen områder i Vestfold som følge av at folk bruker den til hets og trusler.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– Det er viktig for oss å sørge for at elever og ansatte hos oss er trygge. Derfor må vi overvåke aktiviteten som er på Jodel slik at vi unngår for eksempel trusler, sier Anne Berit Smedstad som er assisterende rektor på Sandefjord videregående skole.

Onsdag ble Greveskogen videregående skole i Tønsberg stengt fordi noen hadde postet trusler mot skolen på appen. Også Porsgrunn videregående skole ble evakuert etter at to elever postet trusler om skyting på skolen.

Onsdag ettermiddag postet ledelsen ved skolen i Sandefjord en oppfordring på sine nettsider der de ba elever ved skolen om å holde seg unna applikasjonen Jodel.

Håper elevene fikk en vekker

Smedstad håper elever på videregående skoler fikk en vekker etter onsdagens hendelser.

Hun sier mange unge ikke forstår konsekvensene av hva de skriver.

Anne Berit Smedstad

BER ELEVER SLETTE APPEN: Assisterende rektor på Sandefjord videregående skole ber elever på skolen om å slette applikasjonen Jodel.

– Vi skal ha møtet med hovedelevrådet og russestyret torsdag, slik at vi kan finne tiltak for hvordan vi kan beskytte oss mot denne aktiviteten. Vårt eneste håp er jo at elevene forstår alvoret, for det nytter ikke for oss å bekjempe appen med et forbud, sier Smedstad.

Den assisterende rektoren forteller at skolen har hatt problemer med sosiale medier og applikasjoner før, men ikke av det omfanget de nå ser.

– En miljøarbeider kom til meg her om dagen og sa at Jodel nå var kommet til Sandefjord. Det er klart at vi tidligere har hatt hendelser hvor elever for eksempel har postet bilder av andre som har virket sårende, men problemet med Jodel er at man er anonym, sier Smedstad.

Må arbeide langsiktig

Smedstad forteller at det ofte er stygge og sårende meldinger de er vitne til når de overvåker appen. Hun stor skoleledelsene må arbeide langsiktig for å få elevene til å forstå alvoret.

– Vi må jobbe langsiktig i hver enkelt klasse. Elever som har opplevd å bli såra må fortelle om det, slik at alle forstår hvor store konsekvenser misbruk av appen kan ha, sier Smedstad.

Stengte av appen

Onsdag kveld opplyser Jodel-teamet på applikasjonen at de har stengt av appen i noen områder, blant annet Tønsberg.

De skriver følgende:

«På grunn av noen tilfeller av misbruk, har vi stengt av Jodel i dette området. Beklager til alle dere som har brukt vår app på en positiv måte».