Ber deg droppe brenning av hageavfall

Brannvesenet har de siste dagene rykket ut til flere gressbranner. Nå ber de deg droppe å brenne hageavfallet. Det er en oppfordring Norges Astma- og Allergiforbundet liker.

Brann

Brannvesenet ber deg droppe å brenne hageavfallet. De frykter gress- og skogbranner, samt at røyken er til plage for mange. Norges Astma- og Allergiforbund støtter oppfordringen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Snøen smelter og temperaturens stiger. Det klør i fingrene til mange hageeiere. Noen velger å brenne hageavfallet i stedet for å transportere det til et deponi. Brannvesenet frykter slike bål kan komme ut av kontroll og spre seg til store gress- og skogbranner. Dessuten er røyken en plage.

Jan-Olav Vagle

Beredskapsleder Jan-Olav Vagle ved brannvesenet i Larvik ber deg levere hageavfallet på deponi.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Mye av løvet og gresset er vått. Dermed tar det ikke ordentlig fyr og blir bare liggende og ryke. Den røyken er ikke bra å puste inn, sier beredskapsleder Jan-Olav Vagle ved brannvesenet i Larvik.

Regionsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund, Ellen Sørby, sier røyken er svært ubehagelig for personer med astma og kols.

– De blir tette i pusten og de kan få et astmaanfall. I verste fall kan det føre til sykehusinnleggelse, sier Sørby.

Ulikt regelverk

Ellen Sørby

Regionsekretær Ellen Sørby i Norges Astma- og Allergiforbund sier røyken fra bråtebranner i verste fall kan føre til sykehusinnleggelse for enkelte.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Det er ikke noe felles regelverk som regulerer brenning av hageavfall. Det er opp til enkelt kommune å utforme regler. Norges Astma- og Allergiforbund jobber derfor mot et felles regelverk.

– Vi ønsker at kommunene lager ett regelverk som er tydelig og lett å forholde seg til for innbyggerne. Det er et regelverk som burde komme på plass, sier Sørby som støtter brannvesenet oppfordring om å levere hageavfallet.

Avfallsselskapet Vesar sier er de er klare til å ta imot hageavfallet. Det blir kompostert og blir dermed til ny jord.

Hageavfall

Hageavfall som blir innlevert til deponi blir kompostert.

Foto: Philip Hofgaard / NRK