Hopp til innhold

Spis vekk stillehavsøstersen

For å redusere bestanden av stillehavsøsters, skal folk få kostholdsråd for å spise den opp og bort.

Stillehavsøsters

MAT: Et pilotprosjekt skal gi kostholdsråd om stillehavsøstersen, slik at du kan hjelpe til med å redusere omfanget av arten ved å spise den opp.

Foto: Helle Nielsen Estensen / NRK

Det er Vannområde Horten-Larvik sammen med Mattilsynet, Havforskningsinstituttet og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning som har startet pilotprosjektet.

Det skal gå over to år, og går ut på å øke kunnskapsgrunnlaget slik at man kan gi kostholdsråd om stillehavsøstersen.

– Dette skal skje på lik linje som med blåskjellvarselet som blir meldt på matportalen.no, forteller leder for Vannområde Horten-Larvik, Agnes Hov Bjellvåg.

Sammenligner med blåskjell

Stillehavsøstersen er i full gang med å ta for seg områder langs kysten i Vestfold. Dette i så stor grad at den kan invadere bade- og friluftsområder. Men viser det seg at østersen egner seg godt som mat, kan alle være med å redusere bestanden ved å plukke og spise den selv.

– Det som er utfordringen i pilotprosjektet er å se på metamorfosen og opptaksmekanismene i østersen, i sammenligning med blåskjell, sier Bjellvåg som legger til at de to muslingene har noen likheter og ulikheter.

Agnes Hov Bjellvåg

Leder for Vannområde Horten-Larvik, Agnes Hov Bjellvåg sier at i pilotprosjektet bruker de blåskjell som en indikator.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Stillehavsøstersen filtrerer store mengder vann. Derfor skal pilotprosjektet finne ut av om algegifter fra vannet blir igjen inne i skjellene.

Det er Mattilsynet som skal samle inn dataene.

– Da måler vi hvordan østersen tar opp de ulike algegiftene og tungmetallene. Vi bruker blåskjell som en indikator, og vi tror de kanskje tar opp mest algegifter, men vi vet ikke. Det kan hende østersen tar opp andre algegifter enn blåskjell, sier seksjonsleder ved Mattilsynet, Merete Hestdal.

Vent på klarsignal

Østers er blant annet kjent som et afrodisiakum, men Mattilsynet ber folk om å vente litt med å ta inn stillehavsøstersen på matbordet til det er foretatt noen målinger.

Merete Hestdal

Seksjonsleder i Mattilsynet, Merete Hestdal anbefaler å vente med å spise rå stillehavsøsters, da det er større sjanse for å få omgangssyken.

Foto: NRK

– Det er mulig vi kan få noen resultater underveis. Det må jeg høre med forskerne og Mattilsynet om, sier Bjellvåg.

Og du bør nok vente til det kommer et skikkelig østersvarsel før du spiser stillehavsøsters rå.

– Det er større sjanse for å få Noro-virus, altså omgangssyke, hvis det er kloakk eller forurensning i området til østersen, sier Hestdal.