NRK Meny
Normal

Beholder mest hjelpepenger selv

Innsamlingsfirmaet Barna i nød har kun sendt 20 000 kroner til veldedige formål siden etableringen i september 2004.

I dette tidsrommet har Tønsberg-firmaet samlet inn tilsammen 300 000 kroner, skriver Tønsbergs Blad.

Avisen avslører at det tønsbergbaserte innsamlingsfirmaet Barna i nød kun har delt ut en brøkdel av de 300 000 kronene de har samlet inn i løpet av nærmere to år.

Samtidig blir det avslørt at daglig leder i firmaet, Terje Kristiansen, har tatt ut mellom 15-20 000 kroner i lønn hver måned siden starten i september 2004.

I avisen blir det også avslørt at firmaet benytter en nærmest identisk ordlyd i innsamlingsbrevene som et annet tønsbergbasert innsamlingsfirma, Norgeshjelpen. Leder for Norgeshjelpen, Thomas Enger, avviser kategorisk enhver forbindelse med selskapet, mens Kristiansen selv hevder likheten mellom brevene er en ren tilfeldighet.

Det britiskregistrerte Barna i nød er heller ikke tilsluttet Innsamlingskontrollen, som er en stiftelse som skal føre kontroll over hvor pengene i humanitære innsamlinger tar veien.

Styreformann i Innsamlingskontrollen, Karsten Aak, synes dette er merkelig.

- Dersom en ønsker seriøsitet bør en være registret, sier han.

Daglig leder i Barna i nød, Terje Kristiansen, ønsket selv ikke å kommentere saken fredag, men til Tønsbergs Blad avviser han alle påstander om juks og hevder det kun er snakk om formaliteter før pengene nå kan fosse ut av selskapet og over til de trengende barna i Øst-Europa.