Tilstod overgrep under soning

Torsdag startet rettssaken hvor en 34-åring er tiltalt for blant annet seksuell omgang med to jenter under 16 år.

Berg fengsel.

Her i Berg fengsel sonet 34-åringen såkalt «åpen soning» med fotlenke.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Overgrepene skal ha skjedd i 2011 mens tiltalte gjennomførte åpen soning som del av en ni år lang dom for blant annet flere voldtekter.

Aktor i saken, Kjetil Omholt, sa i retten i dag at det vil bli lagt ned påstand om forvaring for den 34 år gamle mannen fra Ålesund.

Mannen er også tiltalt for å ha utgitt seg for å være noen andre på sosiale medier for å få tilsendt nakenbilder og videoer.

Han erkjente helt eller delvis straffskyld på alle punkter da rettssaken mot ham startet torsdag morgen.

Les også:

Angst og usikkerhet

Under siste del av den første dagen i retten forklarer 34-åringen at han har hatt en oppvekst preget av mobbing.

– Det har skapt angst og usikkerhet, sa mannen til forsvareren.

Om tiden før forrige dommen falt forteller 34-åringen at han hadde «falt ned i et hull og kom ikke opp igjen». Mannen skal ha hatt lite kontakt med sin egen familie i denne perioden og slet med stor privatgjeld.

Under soningen i Ålesund, som varte i tre år, beskrev tiltalte at han hadde spilt med åpne kort, både mot rettsvesenet og helsevesenet.

– Det kan du ikke gjøre i fengsel. Da blir du lynsja.

– Alt var vondt

En av de to fornærmede jentene i saken, forklarte seg for retten i dag. Hun bodde i Re da overgrepet mot henne og en tidligere venninne skal ha skjedd. Hun påpeker at det er lenge siden og at hun har fortrengt mye.

Hun fortalte hva som skjedde og tok til tårene da hun, mot slutten av sin forklaring, snakket om problemene dette har skapt i ettertid.

– Jeg ville bare vekk fra Revetal. Alt var vondt, sa jenta som nå har flyttet til en annen kommune.

P-plass i Re.

Det var på denne parkeringsplassen mannen plukket opp jentene i 2011.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Også den tidligere venninnen forklarte seg i retten i dag. Hun fortalte også om en tøff tid i etterkant av hendelsen i Re.

Avtalen om å møte jentene ble gjort på sosiale medier hvor mannen utga seg for å være en annen. Han sa at jentene skulle delta i en filminnspilling. Da mannen var ute og kjørte bil under sin åpne soning, plukket han jentene opp i Re og kjørte til et skogholt hvor overgrepene fant sted.

– Ikke deres feil

Da tiltalte startet sin forklaring, takket han jentene for deres ærlighet i retten.

– De må huske at det ikke er deres feil, sa han. 34-åringen la til at jentenes forklaringer er korrekte og at han ikke hadde noe å tilføye.

Gjennom de falske profilene på sosiale medier skal mannen også ha tilbudt andre jenter modelljobber og høye lønninger. Men tiltalte sa tidligere i dag at han aldri hadde planer om å møte disse andre jentene.

Tidligere dømt

34-åringen fra Ålesund er tidligere dømt. I 2007 ble han dømt til ni års fengsel for blant annet seks voldtekter og sju tilfeller av seksuell omgang med mindreårige barn.

Etter å ha sonet tre år i Ålesund fengsel, ble mannen overført til Berg fengsel i Tønsberg. Etter hvert fikk 34-åringen tillatelse til å sone utenfor fengselet med fotlenke. Det var i forbindelse med dette at de overgrepene han nå er tiltalt for, skal ha skjedd.

I retten torsdag sa mannen at han var usikker på hvordan han skulle klare seg utenfor murene.

– Man blir preget, enten man vil eller ei, av en lang tid i fengsel. Det er ingen unnskyldning, men det er en forklaring, sa han.

Nordre Vestfold tingrett.

Saken mot mannen går i Nordre Vestfold tingrett.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

–Omfattende etterforskning

Mannens forsvarer, Unni Fries, mener det har vært en unødvendig lang etterforskning i denne saken.

– Det har vært en omfattende etterforskning, og det har tatt tid – spesielt det tekniske. Men det har ikke vært noen lange dødpunkter i etterforskningen, sa Omholt.

Rettsaken fortsetter i Nordre Vestfold tingrett på fredag.