Hopp til innhold

– Plasten burde vært lagret i en mindre haug

Brannvesenet har vært på befaring hos Revac i Re.

Brannvesenet har kontroll på brannen på Linnestad.

I fremtiden skal plasten lagres i mindre hauger, opplyser brannvesenet. (Arkivbilde: Brann i plasthaugen på Linnestad)

Foto: VIB

Årsaken til de to brannene i sommer er fortsatt ukjent, og nå har brannvesenet undersøkt hva bedriften har gjort for å forhindre flere branner.

– Vi var på befaring på Linnestad, hvor den store brannen i plasthaugen var, og på Lundteigen, hvor det brant i en haug med blant annet metall.

Det sier overingeniør Tommy Ueland ved Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB). Grunnlaget for befaringen var å se på hvilke tiltak de har gjort etter brannene, og hvordan bedriften har ordnet seg slik at det ikke skal skje igjen.

– Haugen på Linnestad er nå helt borte. Den lå lagret der midlertidig, og det er ingen fare for ny brann der nå, sier Ueland.

Revac har også lagt ut en vannslange for beredskap.

Det var stor røykutvikling på stedet.

Den første brannen startet i en plasthaug på Linnestad.

Foto: Fredrik Laland Ekeli
Brann i metallhaug

Den andre gangen brant det i en haug med blant annet metall, på Lundteigen.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

– Plasthaugen var på flere tonn, og så store hauger skal ikke ligge der igjen. I fremtiden vil plasten bli lagret i mindre hauger, og i betongbinger, opplyser Ueland.

Størrelsen på haugen gjorde, ifølge Ueland, slukkejobben vanskelig. I etterpåklokskapens navn burde det vært lagret i mindre mengder, mener han.

– Når det gjelder Lundteigen så er det et prosessanlegg der hvor de har mange tiltak for å hindre brann. Vi så også at dersom det skulle brenne, så har de et industrivern som kan håndtere det i en tidlig fase.

Vil ikke spekulere

Brannårsaken for begge brannene er foreløpig ukjent og Ueland vil ikke spekulere i brannårsaken.

Han vil ikke si at VIB fant kritikkverdige forhold noen av stedene.

– På Lundteigen hadde de aller fleste områdene brannalarmanlegg. De hadde slukkemidler og systemer for å slukke en brann i prosessanleggene sine. Men det var noen områder hvor det ikke var såkalt deteksjon, brannalarmanlegg. Dersom det begynner å brenne der, så kan det ta litt tid før noen registrerer det.

Brannen på Lundteigen, ble imidlertid registrert med en gang.

Ueland sier det er for tidlig å si noe om det kunne vært gjort tiltak i forkant av brannene og når man oppdager brann.

Les også:

Må sørge for gode løsninger

VIB anbefaler nå Revac å ta kontakt med en brannteknisk rådgiver i forbindelse med utbyggingen av det nye anlegget på Linnestad.

– Det er to grunner til det. Det ene gjelder det prosessanlegget de bygger på Linnestad. De har nok vært kontakt med en rådgiver, men de må sørge for at de har løsninger som passer dem best. Spesielt når det gjelder det å kunne oppdage en brann i en tidlig fase. Spesielt i disse plastfraksjonene som det kommer til å bli lagret noe av, men i mye mindre mengder – at man kan oppdage en brann der tidlig.

– Når det gjelder på Lundteigen, så kan en brannteknisk rådgiver se på hvilke løsninger som er best egnet i de områdene hvor de ikke har brannalarmanlegg. Det er gjerne lagerområder som er et vanskelig miljø for vanlig røykdetektorer, sier Ueland til slutt.

– En kontinuerlig jobb

Daglig leder hos Revac, Anders Aas, sier at bedriften jobber hardt for å unngå konsekvenser lik de som kom i kjølvannet av plastbrannen på Linnestad.

– Vi jobber for å kunne forhindre brann, og hvis det skulle oppstå brann, så ser vi på hvordan vi kan ta det tidlig, sier Aas.

Han sier til NRK.no at de har en brannteknisk rådgiver inne, i tillegg til kontakt med flere firmaer som leverer løsninger som skal gjøre sikkerheten enda bedre.

– Vi er glade for å kunne be brannvesenet om råd. Vi har alltid vært opptatt av brannsikkerhet og kommer til å være opptatt av det i fremtiden. Dette er en kontinuerlig jobb. Så lenge det kan oppstå brann, så er det ting å lære, sier Aas.

Han sier at brannen på Linnestad kom overraskende og bekrefter at plast ikke skal lagres i store hauger igjen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark