Båtvask med remedier fra kjøkkenskapet

Båten er endelig pakket ut av presenningene, og det er tid for en grundig vask. Da bør det ikke overraske deg at vi søker mot kjøkkenskapet fremfor å kjøpe inn dyre spesialmidler til båtvask.

Båtvask med zalo

En flaske zalo kan brukes til så mangt.

  • Gamle travere

De gamle traverne Zalo og Jif hevder seg fortsatt bra i forhold til dyre spesialvaskemidler for båt. Vi har ikke testet husholdningsproduktene mot utvalgte båtprodukter, men konstaterer at de gjør jobben. (Eller kanskje jobbenE, - for her er det snakk om forskjellige egenskaper).

  • Oppvaskmiddelet

Det er ikke sant som det sies i reklamen at "en dråpe er nok". Lag en kraftig blanding med Zalo og vann som skummer godt. Bruk myk kost/børste eller svamp, og vask i vei. Det BLIR rent, - overraskende rent.

Husk bare at Zalo er fettløselig og fjerner voks. Har du vokset, må du vokse igjen etter å ha brukt Zalo. Bruk mye vann når du skyller av såpa. Oppvaskmiddelet er forøvrig biologisk nedbrytbart, og altså snill mot miljøet.

  • Skuremiddelet

Flekkene Zalo ikke fjerner, får du trolig bort med Jif. Men glem ikke at Jif er et kraftig skuremiddel som vil matte gelcoaten på en plastbåt dersom det blir brukt ufortynnet. Da må du sannsynlivis polere etterpå for å få tilbake glansen.

I vårt forsøk viste Jif seg effektivt til å fjerne gjenstridige flekker i antisklimønsteret på hyttetaket ombord. Også her er det viktig å bruke mye vann for å fjerne såpa etter at den har gjort jobben.

Fjerner flekker på båt

Vi viser deg hvordan du blir kvitt de svarte stripene på båten.

  • Vi forlater kjøkkenremediene

Svarte striper etter en lang vinter sitter ofte igjen, selv etter en grundig vask. Hvis vi ikke er altfor prinsippfaste, og lar kjøkkenremediene hvile et øyeblikk, så fins det et effektivt middel å få kjøpt. Noe norsk navn har ikke mirakelmiddelet, men kalles «Black streak remover».

Det kommer i en spruteflaske, og sprøytes direkte på skroget, eller påføres med fille. (Væsken er tyntflytende, og du må bruke fille på vertikale flater). La stoffet virke i ca 10 minutter, og gni det av mens du spyler godt med vann.

Nå er båten klar for polering og/eller voksing. Her er det vanskelig å finne egnede produkter i kjøkkenskapet, og vi er tvunget til å ta en tur til båtbutikken.

Det fins riktig nok alternative metoder. I Asia brukes en blanding av ny motorolje og rødsprit på plastbåter for å gjøre dem blanke. Oljen og spriten ristes sammen i en flaske. Men det er en metode vi ikke tør å anbefale!

Blanke båter

Butikksjef Morten Solgaard ved Jarlsø Marina viser hvordan de får båtene blanke.