Vil ha 660 000 kroner for båtplass på Tjøme

– Jeg tror prisen vil vekke stor oppsikt, selv i indre Oslofjord, sier generalsekretær Endre Solvang i Kongelig Norsk Båtforbund.

Båtplass

DYR: Båtplassen ytterst på dette bryggeanlegget på Tjøme er lagt ut til salgs på Finn.no for 660 000 kroner.

Foto: Privat

I skrivende stund er båtplassen på Tjøme den nest dyreste båtplassen på Finn.no. Plassen i vestfoldskjærgården er kun slått av et båthus i Farsund.

Bredden på plassen i Dalskilen ved Røssesundet er fem meter. Med på kjøpet får man blant annet en sjøbod på 3,3 kvadratmeter og parkeringsplass. I annonsen heter det også at: «Båtplassen kan tinglyses til annen fast eiendom slik at du øker verdien på denne samtidig».

Til takstpris

Selgeren Stephen Crouch mener at det ikke er noe å si på prisen.

– Dette er takseringsverdien som ble oppgitt da anlegget ble bygget, og det tilsvarer det jeg betalte for båtplassen, sier Crouch på telefon fra England. Han tillegger at det er markedskreftene som bestemmer prisen.

Så langt har ingen kontaktet ham om annonsen.

– Hva gjør du hvis du ikke får solgt til denne prisen?

– Da venter jeg med å selge den, sier han. Ifølge Crouch er dette en prisantydning man kan se flere andre steder i landet for lignende båtplasser, blant annet i Østfold.

For dyrt

I tillegg til båtplass, sjøbod og parkeringsplass har man tilgang til toalett, dusj, vaskerom og vaktbod i anlegget som ble bygd i 2010. Området er kameraovervåket og blir fulgt opp av en vaktmester.

Generalsekretær Endre Solvang i Kongelig Norsk Båtforbund tror likevel at 660 000 kroner ikke er en realistisk pris.

Endre Solvang

ØKNING: Fordi markedet for salg av båter har tatt seg opp siden 2008, tror Endre Solvang at båtplassprisene vil løfte seg litt. – Men det har ikke vært vanskelig å få tak i båtplasser til en rimelig penge i Norge de siste årene, sier han.

Foto: Privat

– Jeg tror prisen vil vekke stor oppsikt, selv i indre Oslofjord. Det er åpenbart gode fasiliteter og et interessant produkt for en potensiell kjøper, men det høres veldig dyrt ut, sier Solvang som mener det er vanlig at private selgere ønsker seg en høyere pris enn det folk er villig til å betale.

Årlige felleskostnader på cirka 4 800 kroner kommer i tillegg.

Sammenlikner med boligprisene i Oslo

I 2007 og 2008, før finanskrisen, kunne man se liknende priser. Ifølge en arkivartikkel på Hegnar.no var pristoppen i 2008 da snittprisen enkelte steder lå på 100 000 kroner per breddemeter.

– Slike priser er med på å gjøre båtlivet vanskelig for mange. Hvis en parkeringsplass til båten koster like mye som en fin dagsturbåt, er det bare noen få i Norge som har råd til det, sier Solvang som mener dette er en lignende prisspiral som den man ser i boligmarkedet.

– Det er altså ville tilstander, sier han og sikter til boligtallene som ble presentert mandag.

– Ser dere slike tilstander over hele landet?

– Nei, vi har ikke merket det noe spesielt i år. Det har vært eksempler på priser som har vært veldig høye tidligere år, men da må vi tilbake til før finanskrisen.